1.Basamakta görev yapan sağlık çalışanları neredeyse 0 lira performans alırken hastanelerde ise yarı yarıya düşen döner sermayeler tutturulan fazla nöbetlerle giderilmeye çalışılıyor.

Dağıtılan döner sermaye elde edilen gelire göre hesaplandığı için artış ve azalışlar olabiliyor. Ancak nöbet parasından durum öyle değil. Tutulan nöbetin parası ile elde edilen gelirin bir alakası olmadığı için nöbet paraları er yada geç ödeniyor. Şuan bazı hastaneler nöbet parasını 1 ay sonra öderken bazı hastaneler 3 ay geriden ödüyor. 

İdareciler ise performans dağıtılmadığı için fazla nöbet parasına göz yumuyor.  Tabir yerinde ise kafalarından nöbet tututulacak birim uyduruyorlar. Akşam 16'dan sonra 1 kişinin yapacağı iş için 3 kişiye nöbet yazılıyor. Ebe, hemşire, doktor dışında nöbetçi memurluk için hizmetli, vhki, şef, bilgisayar işletmeni gibi branşlara nöbetler yazılıyor.

Tüm bunların sonunda fazla nöbet paraları ile ek ödeme paraları aynı kaynaktan çıktığı için bu seferde dağıtılacak ek ödemeler (performans) azalıyor. Kısır bir döngü ve karmaşık bir yapı mevcut.

Ayrıca fazla nöbet tutan personel ile nöbet tutma imkanı olmayan personel arasında haksızlık yaşamaktadır.

Hastanelerin gelirlerini artıracak , personeli mutlu edecek politikalar geliştirilmeli. Diğer mesleklerin son yılllardaki ücret artışları ortada. Bundan 6-5 sene önce bir hemşire bir polisten öğretmenden daha iyi ücretler alırken şuan bu tam tersine döndü. Din görevlilerinden, uzman çavuşlardan daha düşük ücret alan sağlık çalışanlarının acilen maddi olarak desteklenmesi lazım.

Bütün bunların dışında sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri, sağlık evleri, verem savaş ve ana çocuk merkezleri, kısacası 1. basamağın tamamında son 3-4 yıldır sağlık çalışanları sabitin üstü ek ödeme alamıyor.

Temmuz 2019'da 18 bin tl maaş alan bir sözleşmeli başkanın eline geçen ücretin 9 bin lirası döner sermaye. Çalışanına 0 tl döner sermayeye veren sistem başkana 9 bin tl döner sermaye veriyor. Bunun hak hukuk adaletle zerre kadar alakası yoktur.

Sözleşmeli yöneticilerin maaşlarının yarısını döner sermaye oluşturuyor. Bu döner sermaye ise 1 .basamakta 112 acillerinde olduğu kalemden ödeniyor. Son 2 yıldır 112 acillerin döner sermayesindeki azalmaların bir sebebi de sözleşmeli yöneticilere bol keseden verilen ek ödemeler...

personel sağlık net

Editör: TE Bilisim