Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Tabip Odası, Ankara Eczacı Odası ve Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, Türkiye’de sağlık insan gücü planlamasına ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Ankara Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özsoy, Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Fikret Acar ve Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi katıldı. Sağlık meslek örgütleri adına açıklamayı okuyan Özsoy, Sağlık Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kunumu (YÖK), Maliye ve Kalkınma Bakanlığı tarafından 2014'te hazırlanan Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu’nun “güncel koşullara göre yetersiz” olduğunu belirtti. 

‘FAKÜLTELER PLANSIZ AÇILDI’

Özsoy “Son 10 yıldır, insan gücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak bir şekilde, birbiri ardına tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner fakülteleri açılmış, öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşanmıştır” diyerek şunları kaydetti:

 “Önlem alınmaz ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının mesleğinin dışında çalışmak zorunda kalacak ve işsizlik kaçılmaz olacaktır. Bizler sağlık meslek örgütleri olarak, yeterli öğretim elemanı olmadan, müfredatları güncellikten uzak, koşulları yetersiz, üniversite geleneğinden uzak, niteliksiz fakültelerde arttırılan kontenjanlarla yeterince eğitim almamış meslektaşlarımızla toplumun sağlık kriterlerinin düzeltilemez. Bu durum ülke kaynaklarının kötüye kullanılması ve sağlık hakkının kötü ortam hazırlayıcısıdır. Çözüm önerilerimiz: Sağlık insan gücü planlaması ivedilikle yapılarak hiçbir hazırlık yapılmadan, siyasi rant için açılan fakülteler kapatılmalıdır. Var olan fakülte kontenjanları azaltılmalıdır. Fakülteler kurulmadan önce meslek örgütleri ve akademilerden görüş alınmalıdır. Öğretim üyesi eksikliği tamamlanmadan fakülteler açılmamalıdır. Fakültelerin müfredatları evrensel standartlarda olmalıdır.

Editör: TE Bilisim