Diş ağartmak olarak da bilinen diş beyazlatma tedavisi yani bleaching dişlerin renginin daha beyaz görünmesini sağlayan bir yöntemdir. Dişlerin rengi genetik özelliklerden dolayı ya da bazı kötü beslenme alışkanlıkları, fazla miktarda sigara, çay ve kahve tüketiminden dolayı sararabilir. Hatta ilerleyen zaman içerisinde daha da koyu bir renge bürünebilir. Eğer dişleriniz genetik olarak daha sarı bir renkte ise düzenli bir şekilde fırçalamanıza ve bakım yapmanıza rağmen dişlerinizin rengi beyazlamayabilir. Aslında bu diş rengi aynı ten renginiz gibi size özel değişmeyen bir renktir. Fakat buna rağmen estetik bir gülüş için dişlerinizin daha beyaz bir renk tonuna sahip olmasını isteyebilirsiniz. Çünkü beyaz ve canlı görünen dişler geçmişten günümüze gülüş tasarımında en çok aranan özelliklerden biridir.

Bleaching yani diş beyazlatma işlemi sağlıklı olan tüm dişlere uygulanabilmektedir. Diş hekimi muayene sonrasında dişlerinizin diş beyazlatma işlemine uygun olup olmadığına karar verir. Eğer diş sağlığınız uygun değilse diş beyazlatma işleminden önce dişleriniz sağlığına kavuşturulur. Bu aşamadan sonra rahatlıkla diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.

Dişler Neden Sararır?

Dişler doğal olarak sahip olduğu rengi iki şekilde kaybetmektedirler. Birincisi dışsal renk değişikliği dediğimiz çevresel etkenlerdir. Çay, kahve ve sigara gibi diş yüzeyine dışardan etki eden maddelere yoğun olarak maruz kalması sebebiyle dişler zamanla sararabilir. Bu tür diş sararmalarında diş yüzeyini hedefleyen diş beyazlatma teknikleri kullanılır. İkincisi ise içsel renk değişikliği dediğimiz dişin kendisinden kaynaklı problemlere bağlı sararmalardır. Dişin sahip olduğu dokularda bir tahribat veya fonksiyon kaybı nedeniyle diş içten sararmaya başlar. Bu tip renk değişimlerinde ise profesyonel düzeydeki yöntemlere başvurulur.

Diş Beyazlatma Teknikleri

Dışsal renk değişimlerine bağlı olan diş sararmalarında genellikle aparat (tray) yöntemi kullanılır. Bu yöntemde dişin beyazlaması için gerekli olan maddeleri içeren özel bir jel ile kaplanmış diş aparatları kullanılır. Bu aparatlar diş hekimlerince uygulanabileceği gibi kendiniz evde de uygulayabilirsiniz. Bu jelin diş yüzeyi dışındaki diş etlerine ve dudaklara temas etmemesi gerektiğinden dolayı diş hekimi kontrolünde uygulanması daha sağlıklı olacaktır. Bu jel üzerinde kullanılan ışık kaynağı ise jeli daha aktif duruma getirmek için uygulanır. Bu işlem değişmekle birlikte genel olarak 15 – 20 dakikalık seanslar şeklinde uygulanmaktadır.

İçsel renk değişimlerinde ise diş hekimleri tarafından uygulanan daha profesyonel çözümlere ihtiyaç duyulur. Diş ağartma denilen bu yöntemde karbamid peroksit ve hidrojen peroksit kullanılır. Bu yöntemle diş hekimi kontrolünde oldukça etkili bir şeklide diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Diş beyazlatma tedavisinden sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özelikle işlemden sonra bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Çay, kahve, sigara, asitli içecekler ve hekiminizin size söyleyeceği diğer yiyecek ve içecekleri işlemden sonra bir süre tüketmemeniz işlemin kalıcılığı açısından oldukça önemlidir.

Diş Beyazlatma Fiyatları

Diş beyazlatma fiyatlarını belirleyen faktörler arasında seçilen diş beyazlatma yöntemi, diş hekiminin tecrübesi, kullanılan maddeler ve malzemeler, diş beyazlatmanın derecesi ve gerekli olan seans tekrarları gelmektedir. Bu özelliklere göre diş beyazlatma tedavisinin fiyatları değişkenlik göstermektedir. Diş beyazlatma yöntemleri ev tipi ve lazer tipi olmak üzere ikiye ayrılır. Ev tipi diş beyazlatma yöntemleri daha uygun fiyatlı iken lazer tipi diş hekimi tarafından yapılması zorunlu olan işlemler ise daha pahalıdır. Siz de olması gerekenden daha sarı ve koyu renkte dişlere sahipseniz bir diş hekimine başvurarak ihtiyacınız olan yöntemle dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim