Hangi kamu konutları satış kapsamındadır?

Kanun ve Tebliğe göre, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, döner sermayelerin, fonların, özel kanunla kurulmuş diğer kamu idarelerinin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müesseselerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar ve şirketlerin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan kamu konutları satış kapsamındadır. Bu kapsamda olan 50 bin lojmanın satışına karar verildi.

Hangi Lojmanlar Satılamayacak?

Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılanlar ile satılamayacak durumda olanlar satılamayacak.

Lojman satışları nasıl olacak?

Kamu konutları açık ihale yöntemiyle satılacak. Kat mülkiyeti kurulan lojmanlarda oturan memurların, ikamet ettikleri kamu konutunu ihalede oluşan bedel üzerinden öncelikli olarak satın alma hakkı var.

Kamu konutları, satış ihalesine çıkarıldığında, ihalede verilen en yüksek bedel ve ödeme koşulları, konutun içinde oturan memura tebligatla bildirilecek.

Memur, oturduğu kamu konutunu satın almak isterse durumu idareye bildirecek. Memur ihale ile belirlenen satış bedelini 5 yılda ödemek isterse yüzde 20 peşin ödeyecek kalan tutarı ise 60 ayda ödeyecek.

Memur ihale ile belirlenen satış bedelini 7 yılda ödemek isterse yüzde 25 peşin ödeyecek, kalan tutarı ise 84 ayda ödeyecek.

Memur ihale ile belirlenen satış bedelini 10 yılda ödemek isterse yüzde 30 peşin ödeyecek kalan tutarı ise 120 ayda ödeyecek

Artış TÜFE oranında artırılarak taksitli ödeme yapabilecek. Ödemelerde, TÜFE en fazla yüzde 12 olarak hesaplanacak.

Memur, oturduğu kamu konutunu peşin satın almak isterse memura ihale bedeli üzerinden yüzde 10 indirim uygulanacak

Memur, oturduğu kamu konutunu satın almak istemezse, kamu konutu, ihalede en yüksek teklif veren istekliye peşin olarak veya yüzde 25'i peşin olmak üzere 2 yıla kadar taksitle satılacak.

Şimdiye kadar 33 bin kamu konutunun kat mülkiyeti veya irtifakı kurulmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı. Başlangıçta kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan 5 bin konutun satış ihalesi yapılacak.

Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin'de ekspertiz çalışmaları tamamlanan konutların satış işlemlerine bu ay başlanacak.

Diğer 37 ilde ise ekspertiz çalışmaları devam ediyor, ekspertiz işlemleri tamamlanınca, buralarda da satışlar başlayacak.

Editör: TE Bilisim