Önceden hazırlanmış bir deprem çantası depremde hayat kurtarabilir.

Muhtemel bir deprem durumunda uyku tulumu, battaniye, çakı, düdük ve el feneri gibi malzemelerin yer aldığı hayat kurtarabilecek deprem çantasının yaklaşık 400-500 TL maliyetle olduğu öğrenildi.

Dün İstanbul'da13.59'da gerçekleşen 5,8'lik depremin ardından deprem yeniden gündemimize girdi. Ve akıllara 'depreme hazırlıklı mıyız?' sorusu geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın  AFAD resmi internet sitesinden yapılan bilgilendirmede deprem çantasında bulunan gıdaların yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı, çabuk bozulmayan gıdalardan; konserve, kuru meyveler, tahin, pekmez, meyve suyu gibi ürünlerin bulundurulması gerektiği bildirildi. Ayrıca her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyunun çantaya dahil edilmesi gerektiği belirtildi.

Buradan hareketle bir deprem çantasında bulunması gereken malzemelerin toplamı bir kişi için ortalama 400-500 TL aralığında olduğu görülüyor.

DEPREM ÇANTASINDA NELER BULUNMALI?

Bir deprem çantasında resmi belgeler(kimlik,ehliyet vb.) fotokopileri, gıdalar, hijyen maddeleri ile bazı araç ve gereçlerin bulunması gerekiyor. Çantada kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet), tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb. bulunması gerekiyor.

DEPREM ÇANTASI NEDEN ÖNEMLİ?

Deprem sonrasında acil yardım ekipleri gelene kadar acil ihtiyaçlarını herkesin kendisinin karşılaması gerekiyor. Bunun için herkes deprem çantası hazırlamalı ve acil durumlar için hazırlıklı olmalıdır. .Deprem çantasındakilerle deprem sonrasında yaklaşık 3 güne kadar kendinizi koruyabilirsiniz.

AFET VE ACİL DURUM ÇANTASINDA NELER BULUNMALI?

1.GIDA

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.)

2.ÖNEMLİ BELGE FOTOKOPİLERİ

• Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

• Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

• Zorunlu Deprem Poliçesi

• Diplomalar

• Pasaport, banka cüzdanı vb.

Editör: TE Bilisim