Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, tıbbi cihaz sektöründe ödeme sorununun sürdüğünü belirterek, 5 milyar lira civarındaki birikmiş alacaklarının sektörün devamlılığı için ödenmesini talep etti.

SEİS Başkanı Demir, "15 yılda yaklaşık 40 kat artış söz konusu. Bunun artarak devam etmesini istiyoruz. Bunların başında satılabilir fiyat, satılabilir kalite geliyor. Biz bunu AB müktesebatıyla yakaladık. CE belgesi yeni pazarlara girmemizi kolaylaştırdı. Söz konusu dönemde ürün ve ülke çeşitliliğimizi arttırdık. İhraç ettiğimiz ürünler arasında ağırlıklı tıbbi sarf malzemeleri bulunuyor. Bunun yanında ameliyat masaları, lambaları, sterilizasyon, röntgen ve böbrek taşı kırma cihazları gibi biyoteknolojik ürünler var. Orta yüksek ve yüksek teknolojiye geçmeye çalışıyoruz. Üretime ve ihracata destekler bu dönemde yüksek. Bunu fırsata çevirmek istiyoruz. Tıbbi cihaz sektörü olarak 2023'te ihracatta 2 milyar doların üzerine çıkarak, ülke ihracatının yüzde 1'ini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İç piyasada ürün ve kalitemizle rüştümüzü ispat ettik. Toprak yoldan asfalt yola çıktık. Şimdi asfalt yoldan otobana çıkıp hızla ilerlememiz gerekiyor. Bunun için biraz daha desteğe ihtiyacımız var. Destek derken aslında şartnamede yazan tarihte sattığımız ürünün parasını almayı kastediyoruz. Tıbbi cihaz sektöründe ödeme sorunu sürüyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 9 aya yaklaşan, üniversite hastanelerinden belirsiz vadelerle ödeme alabiliyoruz. 5 milyar lira civarında birikmiş alacağımız var. Sektörün devamlılığı için alacaklarımızın ödenmesini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Vadeli geri ödemenin doğru fiyatı engellediği gibi ürünlerin kamuya maliyetini de artırdığına değinen Demir, "Sağlık Bakanımızla bu konuları görüştük, vadeleri 6 aya çekeceklerini söyledi. Üniversite hastanelerinde durum biraz daha faklı. Üniversitelerin finansal sürdürülebilirliğinin sağlanması için 2016'nın Nisan ayındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarının hayata geçirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Demir, "SUT fiyatlarında 10-12 yıldan bu yana ciddi bir artış olmadı. Geçtiğimiz dönemde bir miktar iyileştirildi. Biz SUT fiyatlarında dinamik bir yapı öneriyoruz. Döviz artış ve düşüşleri yansıtılabilir olmalı." ifadelerini kullandı.



Editör: TE Bilisim