Balıkesir Burhaniye Devlet Hastanesi’nde Dahiliye Uzmanı Doktor Ali Özer hasta ve hasta yakınları tarafından saldırıya uğradı. Odasında önce sözlü hakarete uğrayan Özer, ardından yumruklu saldırıya maruz kaldı. Özer’in odadan çıkarak, güvenliğe haber vermesi üzerine saldırgan yakalanırken, sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan saldırgan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) attığı mesajda “Kaçmasaydı öldürecektim” ifadelerini kullanırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 

Mezopotamya Ajansının aktarmış olduğu habere göre; Olayın ardından Balıkesir Tabip Odası da yazılı bir açıklama yayınladı. Ülke çapında sağlıkta şiddetin geldiği boyutun korkutucu olduğu belirtilen açıklamada, “Meslektaşlarımız çoğunluğu hekimlik mesleğini severek seçmelerine rağmen sağlıkta şiddet nedeni ile mesleğini yapamaz ve üzülerek belirtmek isteriz ki ülkeyi terk eder hale gelmiştir. Ülkemizde ne yazık ki her saat başı bir sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır. Bunun son kanlı örneği Konya Şehir hastanesinde katledilen meslektaşımız Kardiyolog Dr. Ekrem Karakaya’dır. Bu kez İlimiz Burhaniye Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ali Özer’e hasta ve hasta yakını tarafından şiddet uygulanmış, daha kötüsü ihbar hattı CİMER aracılığı ile meslektaşımız ölüm ile tehdit edilmiştir” denildi.

SAĞLIK BAKANI GÖREVE DAVET EDİLDİ

1 Ağustos’ta meclisin Şiddet Yasası ile ilgili olağanüstü toplantıya çağırıldığı anımsatılan açıklamada, “TBMM’nin üyeleri, siyasi parti farkı gözetmeksizin katılım sağlamalı, bu kez görevini yapmalı; TTB’nin hazırlamış olduğu Şiddet Yasa Teklifi yasalaştırılmalıdır. Sağlıktaki çalışma ortamları yeniden düzenlenmelidir. Özellikle siyasiler ve sorumluluk mevkiinde olanlar “şiddet dilini” kullanmamaları, toplumu ayrıştırmamalı, şiddete davetiye çıkarmamalıdır. Muayene randevuları her hastaya yeterli süre ayıracak şekilde düzenlenmelidir. Sağlıkta şiddet, hem kendimizin hem de toplumun sağlığı için büyük tehlike olup, acil taleplerimizin bir an önce karşılanması için Sağlık Bakanını göreve davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

DENİZLİ TABİP ODASI: BIKTIK ARTIK

Sağlıkta şiddete karşı bir açıklamada Denizli Tabip Odası tarafından yayınlandı. 12 Mayıs’ta da sağlıkta şiddet konusunu farklı konularla birlikte ele alarak yetersiz bir düzenleme yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Bir kere bir araya gelip işin ciddiyetini anladıklarını, bu işle topyekûn mücadele edeceklerinin mesajını veremezler mi? Uydurma birkaç kanun maddesi değişikliğine, sonu gelmeyen vaatlere değil, gerçek bir siyasi devlet tavrına ihtiyacımız var. Başka türlü kamuoyu bu işin ciddiyetini idrak edemez. Herhangi bir sağlıkta şiddet haberine eklenen toplumun iliklerine işlemiş, vurdum duymaz, ben merkezci tavırlardan, seviyesiz yorumlardan, alakasız karşılaştırmalardan, hadsiz suçlamalardan bıktık artık” diye belirtildi.

‘NİYETİNİZİ ORTAYA KOYUN’

Yaşam kurtaran doktorların yaşam haklarının ihlal edildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Özel, devlet fark etmez bütün sağlık kurumları bu şiddet sarmalının içindeler. Bazıları kafalarını kuma gömerek, yapılanların duyulmasını engelleyerek bu gidişi durduracağını zannediyor. 2019 yılında 46 bin 276 beyaz kod vakası varken, 2021 yılında 101 bin 984 beyaz kod vakası olmuş. Sağlık Bakanlığı artık sayıları açıklamıyor. Sosyal medyada siyasi erk sahibi bir kişiye herhangi bir söz söylediğinde alarma geçen emniyet teşkilatı, en ağır cezayı vermek için yarışan adalet sistemi, devlet kurumuna telefon edip ‘ben bu doktoru öldüreceğim’ diyen kişi karşısında bir anda hukukun üstünlüğü moduna giriyor. Hepsi devletimizin önleyici tedbirleri almaması ve cezasızlık politikalarından güç alıyorlar. Biliyorlar ki yaptıkları yanlarına kalacak. Bize desteklerini göstermeye ve çözüm için sunulan önerileri desteklemeye çağırıyoruz. İşte meclis, işte verilen sözler, işte çoğunluk. Gerçek niyetinizi ortaya koyun.”(Dokuz8 Haber)

Editör: TE Bilisim