DANIŞTAY’DAN USUL DERSİ !

Usule uygun yapılmayan soruşturma neticesinde verilen ceza puanı için açmış olduğumuz davayı kaybetmiş, idare Mahkemesinin verdiği hukuksuz kararı temyize gitmiştik. Danıştay 2. dairede görülen dava sonucunda itirazımız haklı bulundu ve karar lehimize bozuldu.
Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları görev ve sorumluluklarını yerine getirmedikleri idare tarafından tespit edildiği durumlarda, mevcut Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda ihtar puanları ile cezalandırılır. Bu cezaların verilebilmesi için, öncelikle usule uygun bir soruşturma başlatılmalı ve belirli sürelerde sonuçlandırılmalıdır.
Usule uygun bir soruşturma için: Öncelikle, cezaya konu işlemin öğrenildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde soruşturma başlatılmalı ve takip eden 6 ayda sonuçlandırılmalıdır. Yapılacak her soruşturma için bir ön incelemeci ( muhakkik ) atanmalıdır. Bu ön incelemeci kişinin ifadesini almalı, olayla ilgili tüm delilleri toplamalı ve varsa tanıkların ifadelerine başvurarak 30 gün içerisinde idareye raporunu sunmalıdır. Bu rapor sonucu idare kişiden son savunmasını talep etmek zorundadır. 7 gün içerisinde verilen savunma sonrası ceza verilmesi durumunda yine 7 gün içerisinde cezaya itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz sonrası 60 gün içerisinde cevap gelmezse, itirazınızın reddedildiği anlamına gelir ve dava süreciniz başlar. 60 gün geçmeden itirazınızın reddedildiğine dair yazı gelirse, yazı geldiği tarihten itibaren 60 günlük dava açma süreniz başlar.
Mevcut davamızda olduğu gibi usule uygun yapılmayan soruşturma sonucu verilecek her ceza, bu şekilde mahkemeden dönmeye mahkumdur.

 

İSTAHED Yönetim Kurulu

Editör: TE Bilisim