Sağlık Bakanlığı kadrolarında görev yapan sağlık personelinin geçici görevlendirmeler (il-ilçe sağlık müdürlüğü-ADSM-112 başhekimlikleri- başka kurmlara) ile, kurum içinde farklı alanlarda çalıştırılmaları,yönetmeliklere uygun olmayan görevlendirmeler personelin aidiyet duygusunu yok ettiği gibi, sağlık personeli arasında memnuniyetsizlere ve iş barışının bozulmasına neden olmaktadır.

Yıllardır bir kritere dayanmadan, ilan edilmeden, müracaat alınmadan yapılan ve geçici görevlendirmelere son verilmesi amacı ile, Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Rahmi Kılıç imzasıyla yayınlanan “Geçici Görevlerin ve Alan Dışı Çalışmanın Sonlandırılması” başlıklı Genelgede, geçici görevlendirmelerin ve alan dışı çalıştırmaların sonlandırılması istendi.

Genelgede; ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve toplum sağlığı sağlık memurlarının belirlenmiş görev yetki ve alanları göz önüne alınarak görev ve unvanlarına uygun olarak çalıştırılması gerektiği vurgulandı.

Genelgenin uygulanmasını sağlamak ile görevli il sağlık müdürlüklerinin hukuk bürolarında, sicil-atama, satın alma v.b birimlerinde geçici görev ile hastanelerden çekilen sağlık personeli çalıştırılmaktadır. Hastanelerde yönetmelikte yer almayan süpervizör, sorumlu hemşire yardımcısı, koordinatör,sağlık bakım hizmetleri birim sorumlusu, taşınır kayıt sorumlusu,v.b adlar altında görevlendirmeler çalışanların çalışma barışını bozmaktadır.

6283 sayılı Hemşirelik Kanunu ile Hemşirelik Yönetmeliği ile sağlık hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda görev yapan hemşirelerin çalışma alanlarına, pozisyonlarına ve eğitim durumlarına göre görev, yetki ve sorumluluklarının belirlendiğinin altı çizilen Genelgede, şunlar kaydedildi:

“Ancak, sağlık insan gücü içinde en büyük grubu oluşturan söz konusu personellerin bakım hizmetleri dışındaki alanlarda çalıştığı belirlenmiştir. Bu durum sağlık hizmetinin aksamasına ve iş gücü kaybına neden olmaktadır.

Ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve toplum sağlığı sağlık memurlarının sağlık hizmetleri dışında çalıştırılmaları, görev ve yetkileri dışında görev almaları mevcut mevzuata göre uygun görülmemektedir.

Bu kapsamda, sağlık hizmetlerinin aksamadan devam edebilmesi ve uygulamada düzenin sağlanması için sağlık tesisi içerisindeki çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi ve geçici görevlendirilmelerin sonlandırılması; bu durumda olanlar var ise gerekli tedbirler alınıp, personel desteği sağlanarak hizmetin aksamasına meydan verilmeden düzeltilmesi, ayrıca var ise geçici görevlendirme nedenlerinin ivedilikle tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.

Konu hakkı çalışmaların başlatılarak gerekli hassasiyetin ve önemin gösterilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

Peki bu genelgenin gereği yerine getirildi mi? Maalesef Covid- 19 pandemi dönemi de geçici görevlendirmelerin sonlanmasını sağlamadığı gibi, sözleşmelerin uzatıldığı, ve yıl sonuna kadar uzatılacağı haberleri sonrası illerden geçici görevlendirme haberleri gelmeye devam etmekte.

Sahada kahramanca mücadele eden Sağlık personelinin çalışma barışını bozan, motivasyonu düşüren geçici görevlendirmelere son verilmelidir

Editör: TE Bilisim