Kocaeli’nin Derince ilçesinde ikamet eden İzmit Belediyesi çalışan isimli evli ve 2 çocuk babası Gürsel Güldere, kendisine konulan Covid-19 teşhisinin ardından skandal ötesi olaylarla karşılaşmış ve duruma isyan etmişti.

Gürsel Güldere, arkadaşının Covid-19 testinin pozitif çıkması ile temaslı olarak evinde karantinaya alınmış, sonrasında belirtiler başlayınca acil servise kaldırılmış, burada yapılan sürüntü testi negatif çıkmış, akabinde belirtiler devam edince tekrar hastaneye gitmiş, çekilen tomografide Covid-19 testi bu kez pozitif çıkmıştı.

Güldere, bu süreçte işe gitmemek için rapor isteyince ne aile hekimine ne Seka Devlet Hastanesine ne de Derince İlçe Sağlık Müdürlüğüne pozitif vaka olduğunu kanıtlayamamıştı. 3 saatte İlçe Sağlık Müdürlüğü ile 40, Seka Devlet Hastanesi ile ise 24 telefon görüşmesi yapan Güldere, sonunda her iki kurumu da corona hastası olduğuna ikna edebilmişti.

Bu durumun hastanın tomografi sonucunun sisteme düşmemesinden kaynakladığı belirtilmişti. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü, kocaelibarış gazetesinde olayın haber olmasının ardından olaya el attı. Gürsel Güldere’ye ulaşarak bilgi alan Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İrfan Kaynar, sorumlu kurumlar hakkında uyarıların yapıldığını ve inceleme başlatıldığını belirtti. Kaynar ayrıca, bu tür sorunların kısa sürede giderilmesi için kurumlar arasında koordineyi sağlamak adına iletişim merkezleri kurduklarını belirtti ve telefon numaralarını paylaştı.

“BU TÜR DURUMLARSA BU 2 NUMARAYI ARAYIN”

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İrfan Kaynar, şunları kaydetti: “Biz aksaklıkları araştırdık, soruşturduk, Gürsel Bey’e de bilgi olarak döndük. Teknik bir arıza olmuş. Bizim HSYS adında merkezi bir sistemimiz var, Halk Sağlığı Yönetim Sistemi. Bütün pozitif vakalar, temaslı olanlar oraya düşüyor. Seka Devlet Hastanesi ile Derince İlçe Müdürlüğü arasında, arızadan dolayı böyle bir aksaklık yaşanmış. Dün akşam ben Gürsel Bey’i de aradım, bilgi verdim, iyi bir diyalog geçti aramızda. Tabii böyle bir şeyin yaşanmaması en uygunuydu. Bu konuda ilgilileri de uyardık. Biz zaten bu aşamada Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde iletişim merkezleri kurduk. 2 tane numaramız var: 0262 550 50 85 ve 0262 550 50 86. Bunu web sayfamızda da yayımladık. Hastaneyle, ilçe sağlık müdürlükleriyle bir problem olduğunda vatandaşlarımız bu numaraları arayabilirler. Hasta bu numarayı arıyor, numarasını, bilgilerini, problemini sunuyor, bu merkez ilçe sağlık müdürlüğü veya hastaneyle irtibata geçip hastamıza geri dönüyor.”

“ALLAH’TAN ISRAR ETMİŞ” “

Peki, Gürsel Güldere’nin başına gelen olayla ilgili bir soruşturma olacak mı?” şeklindeki soruyu da yanıtlayan Kaynar, “Yani yazı yazıldı; hem Seka Devlet Hastanesi hem de Derince İlçe Sağlık Müdürlüğüne gerekli işlemin yapılması için. Muhakkik atanacak, muhakkik ilgili kişileri dinleyecek, süreç kimden kaynaklanıyor araştıracak. İnceleme başlattık. Gürsel Bey’in aklında kalmış Allah’tan, bir çoğu buna dikkat de etmiyor. Pozitif tanısını şöyle koyuyoruz biz; mesela PCR dediğimiz Covid-19 testi negatif çıkabiliyor. Negatif çıktığı halde kişinin işi bitmiyor, BT dediğimiz tomografide uyumlu yani pozitif çıkabiliyor. Mesela, Gürsel Bey, BT uyumlu demeyi unutsaydı, şüphelilere başlanılan tedaviye başlandığını düşünüp peşine düşmese sıkıntı olabilirdi ama Allah’tan ısrar etmiş. Hastanedeki arkadaşlar, meslektaşını arayıp 2 dakika sorsa bütün problem çözülürdü. Burada biraz kişisel sıkıntı söz konusu. Bu konuda da gerekli uyarı ve işlem başlatılıyor” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Barış Gazetes

 

Editör: TE Bilisim