Halkların Demokratik Partisi milletveki Ömer Öcalan, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşandığı iddia edilen cinsel saldırı olayını meclise taşıdı. Şağlık bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmak üzere meclise soru önergesi veren Öcalan, engelli bir kadının beş kişinin sistematik olarak cinsel saldırısına maruz kaldığını söyledi.



Öcalan verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi : Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Bilgi İşlem biriminde çalışan yaşları 30 ile 40 arasında değişen C.İ., A.Ç., N.A., F.R. ile K.Ç.’nin işitme engelli bir kadını hastanede sistematik bir şekilde cinsel saldırıya maruz bıraktıkları iddia edilmektedir. Hasta olarak kaydı üzerinden alınan iletişim bilgilerini mesai arkadaşlarıyla paylaşan personel ve beraberindeki 4 erkeğin daha sonra sistematik bir şekilde işitme engelli kadını cinsel saldırıya maruz bırakmaya başladıkları ifade edilmektedir. Olay, cinsel saldırı için hastanenin bazı polikliniklerinin kullanılması ile 12 Nisan 2021 tarihinde ortaya çıkmıştır.



Olayın ortaya çıkması sonrası hastane yönetimi, personellerden C.İ., A.Ç. ve N.A.’nın önce izinli olduğunu söylemiş, gelen tepkilerin ardından ise C.İ., A.Ç. ve N.A. hakkında idari soruşturma başlatıldığını duyurmuştur. Hastane yönetiminin cinsel saldırı olayına karışan kişileri koruduğu ileri sürülürken, C.İ., A.Ç. ve N.A.’nın Karaköprü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde görevlendirilmek istenildiği, F.R. ve K.Ç.’nin ise hala aynı hastanede görevleri başında oldukları belirtilmektedir.



2020 yılında gündeme gelen bir başka olayda ise Eyyübiye Devlet Hastanesi’nde tedavi gören anne ve kızı, hastanenin 2 güvenlik görevlisi cinsel saldırıya maruz bırakmış, olayın duyulması sonrası bahsi geçen güvenlik görevlileri Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevlendirilerek adeta korumaya alınmışlardır.

Bu bağlamda;

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Bilgi İşlem biriminde çalışan yaşları 30 ile 40 arasında değişen C.İ., A.Ç., N.A., F.R. ile K.Ç.’nin, işitme engelli bir kadını hastanede sistematik olarak cinsel saldırıya maruz bıraktığı iddiası doğru mudur? Doğru ise söz konusu kişilerin görevden el çektirmeleri ile ilgili adli ve idari herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Vakaya karıştığı iddia edilen 5 erkek personel olmasına karşın hastane yönetimince neden sadece C.İ., A.Ç. ve N.A. hakkında idari soruşturma başlatılmıştır? Diğer iki personel F.R. ve K.Ç hakkında herhangi bir soruşturma açılmamasının gerekçesi nedir?

Söz konusu kişilerden ikisinin başında olduğu ve üç kişinin ise başka bir hastanede görevlendirilmek istendiği doğru mudur?

2020 yılında Eyyübiye Devlet Hastanesi’nde tedavi gören anne ve kızına cinsel saldırıda bulunan 2 güvenlik görevlisi hakkındaki soruşturma sonuçlanmış mıdır? Sonuçlanmış ise söz konusu 2 personel ile ilgili hangi işlem yapılmıştır?

Son 5 yılda, Şanlıurfa’daki sağlık kurumlarında kaç cinsel saldırı vakası yaşanmıştır? Bu vakalarda kaç kamu görevlisi yer almış ve bunlardan kaçı hakkında idari ve adli işlem yapılmıştır?
Editör: TE Bilisim