Covid- 19 pandemisinin mücadelesinde,Sağlık Bakanlığının yürütmüş olduğu başarılı süreç ile, sahada yaşanan aksaklıklara rağmen başarı ile bir yol alındı. Ancak sahada aksaklıklar yaşanmaya devam ediyor. Sahada yaşanan aksaklılara genel olarak bakıldığında yerelde yer alan yöneticilerden kaynaklandığı görülmektedir. Bu yaşanan problemler personelin ve yakınlarının motivasyonu bozmaktadır. Özellikle sözleşmelerin öncelikle 1 ay sonrasında ise yılbaşına kadar uzatılacağı duyumunun ardından adeta sahada ben yaptım oldu mantığı ile hareket tarzında daha da artış oldu.Sağlık Bakanlığının ülke bazında başarı ile tüm dünyaya örnek olarak yürüttüğü süreçte sahada yönetici kaynaklı yaşanan ve yaşanmaya devam eden uygulamalar nedeni ile  soru işaretlerine neden olmaktadır Sahada yönerici kaynaklı soru işareti oluşturan  uygulamalar;

· Henüz hastanelerin tüm birimleri ve klinikleri Covid-19 hastası ve şüphelisi hastalar ile dolmamışken yıllarca farklı birimlerde çalışan personel ihtiyaç var denilerek görev yerlerinden çekilmiş midir?

· Görev yerleri değiştirilen personel eski görevine dönecek midir.

· Öncelikle esnek mesai uygulamasında adil davranılmış mıdr? Süreç boyunca sadece 2 gün mesai gelen personel olduğu gibi, tüm süreçte iş esnek mesai uygulamasından faydalanmayan personel var mıdır?

· Yöneticiler esnek mesai uygulamış mıdır?

· Yıllarca farklı birimlerde çalışan personel sahaya çekilen personele, il-ilçe sağlık müdürlüğü, 112 başhekimlikler ve başka kurumlara yapılan geçici görevlendirmeleri sonlandırmak için bunu yapıyorum demiş midir?

· il-ilçe sağlık müdürlüğü, 112 başhekimlikler ve başka kurumlara yapılan geçici görevlendirmeleri sonlandırmış mıdır?

· Yoğun bakım seviyelendirilmesin de sertifikalı personelin önemi düşünüldüğünde, bir yoğun bakım hemşiresinin 6 ayda önce yetişmediği düşünüldüğünde, 20 yıl önce yoğun bakım çalışması olan hemşire, yoğun bakım tecrübesi var denilerek yoğun bakımlarda görevlendirilmiş midir?

· Bakanlığın ilgili yazısına rağmen çalışan güvenliği komitesinin sahada yer almadığı hastaneler oldu.

· Bazı Hastanelerde kalite süreci sanki sadece rutin zamanlarda imiş gibi davranıldığı. Personelin iş başı oryantasyonları, eğitimleri çok hızlı olarak geçildigi iddiası doğru mudr?

· Bazı hastanelerde hala yatan hastalara hastanede Covid-19 bulaşma riskine karşı bilgilendirme (onam) yapılmıyor iddiası doğru mudur?.

· Hastanelerimizde Kalite yönetim Direktörleri acaba hasta eğitimlerinin içersine Covid-19 pandemisi bulaşışlığı ile ilgili parametre eklememişler midir.

· Kalite Yönetim Direktörleri Bakanlığın yayınlamış olduğu standartlar doğrultusunda hastane temizlik formlarını v.b revize etmiş midir? Dış Kaynaklı Döküman listesine mi almıştır.

· Hastanelere bu dönemde Bakanlık tarafından, temizlik, güvenlik de dahil olmak üzere sağlık personeli alımı oldu. Bakanlığın yayınladığı rehberlerinde eğitimin olduğu düşünüldüğünde, toplu eğitimlerinde yapılamadığı düşünüldüğüne, normal şartlarda 4 eğitim hemşiresinin yürüttüğü işlem tek hemşire ile yürütülebiliyorsa rutin zamanda bu kadar eğitim hemşiresine ihtiyaç var mıdır?

· Yöneticiler bu dönemde kendilerine sorun ile gelen personele bu dönemde ne bakanlık, ne sendika, ne basın bana karışmaz zaten sözleşmelerde uzatılır söyleminde bulunulmuş mudur?

· Aynı hastanede nöbet parası hesaplaması uygulamasında müdürlükler arasında farklı hesaplama usulleri olmuş mudur?

· Alana hiç çıkmayan yöneticiler var mıdır? Covid-19 pandemisi alanında çalışan personel ile görüşmeyen yöneticiler var mıdır?

· Covid-19 pandemisi sürecinde hastanenin tüm kliniklerinde 3 -5 hasta ile serviste 2 hemşireye nöbet tutturulmuş mudur? Klinikler birleştirilip personele esnek mesai yaptırılamaz mıydı. Boşalan klinikler de temizlik yaptırılamaz mıydı.

· Toplamda 100 hastanın yattığı bir hastanede 2 süperviziör hemşire görevlendirilmesi anlamlı mıdır?

· Covid-19 pandemisi sürecinde idari izinli olan personele ek ödeme yatırılmış mıdır?

· Sorumlu yardımcısı görevlendirmeleri yapılmış mıdır?

· Bu dönemde yemekhane personeli ücretsiz izne ayrılmış mıdır?

· Personelin ve hastaların yemek ile şikayetleri için bir çalışma yapılmış mıdır?

Editör: TE Bilisim