Obezite cerrahisinde kullanılan aletler ve teknikler, oluşabilecek aksiliklerin tartışılması amacıyla düzenlenen ve yurt içi ve  yurt dışından yaklaşık 100 cerrahın katıldığı 2. Baritrik Cerrahi Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay kapsamında, operatör doktor Fakı Akın ile Belçikalı cerrah Thibault Sablon'ın gerçekleştirdiği tüp mide ve gastrik bypass ameliyatları, katılımcıların bulunduğu salona canlı olarak aktarıldı.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, "Obezite cerrahisi birtakım komplikasyonları olduğu için bazen kötü olarak gösteriliyor. Bazen de sihirli bir değnek olarak takdim ediliyor. Aslında ikisinin arasında bir şey. Eldeki imkanlarla obezite cerrahisini bugün başarılı bir şekilde gerçekleştirme yeteneği oluşmuş durumda." diye konuştu.

Türkiye'de obezitenin arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Cantürk, "Batıda zaten obezite önemli bir problem. Bizde özellikle son yıllarda Batı tarzı beslenme obezitenin artmasına neden oluyor. Ayrıca, çocuklarımız eskiden bahçede oynardı şimdi bilgisayar başında. Eskiden çocuklar domatesi tuzlar yerdi, şimdi yağlı gıdalar, çikolatalar, hazır bisküviler yemek suretiyle kilo almaya başlıyorlar. Reseptörler ona göre kendini geliştiriyor ve daha sonra da yaş ilerledikçe de metabolizmanın yavaşlamasıyla obezite had safhaya geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Cantürk, Batı tarzı beslenme alışkanlığının son 50 yılın en büyük problemlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Kendi mutfağımız ve kendi beslenme alışkanlıklarımızın ön plana çıkartılması lazım. Sosyal yaşam, odyovizüel bilgilendirmeler, televizyonlar daha çok batı tarzı yaşam tarzının ön plana çıkmasına bu da sonuç olarak obeziteye neden oluyor." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Cantürk, Türkiye'de obezite cerrahisinin batı standartlarını yakalamış vaziyette olduğunu ve her geçen gün de bu alanda Türk cerrahisinin daha ileriye gittiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim