Çankırı Devlet Hastanesinde yolsuzluk ve usulsüzlükler sonucunda ortaya çıkan devlet zararını hesaplamak üzere mali müfettiş iş başı yaptı. Çankırı Postası Haber Merkezimizin kamuoyunun gündemine taşıdığı “Çankırı Devlet Hastanesinde 'pes' dedirten yolsuzluk iddiası!” başlıklı haberimizin yankıları sürmeye devam ediyor.

Çankırı İl Sağlık Müdürlüğünde yürütülen idari soruşturma neticesinde Çankırı Devlet Hastanesinde organize bir şekilde yapılan yolsuzluk ve usulsüzlük olayına karışan kişilere yönelik verilen idari cezaların ardından ortaya çıkan zararın tespit edilerek kişilerden rücu edilmesine yönelik işlemler hız kazandı. Çankırı İl Sağlık Müdürlüğünde Pazartesi günü mesaisine başlayan Mali müfettişin hazırlayacağı hesaplamanın ardından kamu zararının net bir şekilde rakamlarla ortaya çıkması bekleniyor.

Vesayetçilerin başrollerde yer aldığı yolsuzluk ve usulsüzlüklerin sonucunda devlet zararının milyonlarca liraya ulaşacağı iddialar arasında yer alıyor. Öte yandan skandalı örtbas etmeye çalışan bazı vesayetçi kişilerin Ak Partili siyasilerle görüntü vermeye çalışarak sağlık camiasına karşı güçlü olduklarını göstermeye ve söylentilerin yalan olduğunu yayarak idareyi maslahatlarını sürdürmeye çalıştıkları kulislerde konuşuluyor. 'Yıkılmadım ayaktayım' mesajı ise başta sağlık camiası olmak üzer Çankırı kamuoyunda komik şekilde karşılanıyor.

Olayın geçmişi?

Bir sağlık çalışanının ihbarı üzerine Çankırı Devlet Hastanesinde bazı sağlık çalışanlarının nöbete gitmeden nöbet parası aldığı, yine riskli hasta taşıyormuş gibi risksiz hasta taşımalarına rağmen 2,5 yıl boyunca yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklar sonucunda yaklaşık 10 çalışanın haksız kazanç elde ederek devleti 500 bin TL zarara uğrattığı belirtiliyor. Hem hastane yöneticisi hem de sendika yöneticisi olduğu belirtilen bazı idarecilerin kendi sendika üyesi arkadaşlarını koruyarak haksız kazanımın elde etmelerine göz yumdukları ve görevlerini kötüye kullandıkları iddia edilmişti. İddialara göre; Sağlık Müdürlüğünce soruşturma derinleştikçe hastane başhekimliğinden bazı arşiv belgelerinin kayıtları ilginç bir şekilde İdari Hizmetler Müdürlüğüne bağlı arşiv odasından Evde Nakil Hizmetlerinde görevli soruşturma geçiren isimler tarafından klasörler halinde alınarak arka çıkış kapısında özel araçla hastane dışına çıkartıldığı kameralar tarafından tespit ediliyor. Beş bin hastanın mahrem bilgileri bu şekilde kurum dışına çıkartıldığı öne sürülüyor. Daha sonra kurum dışına çıkartıldığı iddia edilen hastaların mahrem bilgilerinin olduğu formlarda tahribat yapılarak evraklarda tahribat yapıldığı da soruşturma sırasında tespit edildiği önemli iddialar arasında yer alıyor. Soruşturma için istenen 2017-2018 yılı Hasta ve Ambulans Kayıt Nakil defterleri de kaybedildiği söylenerek soruşturma dosyasına verilmiyor. Türkiye’de ise kimsenin aklına gelmeyen model Çankırı’da uygulanıyor. 2017 yılında ayrı ayrı müdürlüklere bağlı birimler olan Evde Nakil Birimi ve B1 İstasyon Acil Sağlık Hizmeti Birimleri, Acil Entegre ATT ve Sağlık Memurları Ambulans Hizmetleri Birimi adını alarak tek yetki altında toplandı. Birimlerin birleşmesi ile birlikte mevzuata aykırı bir şekilde hastanede tedavisi bitmiş nakil hastasını götüren ekipler, 112 acil hizmetlerinde görevli ekipler gibi %50 artırmalı nöbet ücreti almaya başladı. Aynı zamanda 112 acil ekiplerinin aldığı %50 riskli hasta birim farkı da evde nakil hizmeti veren ekiplere ödenerek devletten haksız kazanç elde edilmiş oldu. Çankırı Postası

Kaynak:https://www.cankiripostasi.com/saglik/cankiri-devlet-hastanesinde-zararin-buyuklugu-hesaplaniyor-h8867.html


 

Editör: TE Bilisim