Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz gün açıkladığı koronavirüs vaka tablosu sonucunda Çanakkale 962.98 oran ile en yüksek vaka sayısına sahip il oldu.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı, bu sonuç sonrasında yaptığı açıklamada yetkililerin acilen önlemler alması gerektiğini vurgulamasının yanı sıra Çanakkale Devlet Hastanesi’nin durumu hakkında da bilgi verdi.

Erensoy, vaka artışlarının yanı sıra Çanakkale’de sağlık yönetiminin eksikliğinden kaynaklı büyük bir kriz yaşandığını açıklayarak, “Çanakkale Sağlık İl Müdürü arasındaki çekişmeler Başhekim ve Başhekim Yardımcıları bir şekilde uzaklaştılar.

Çanakkale Devlet Hastanesinin Başhekimi yok şu anda. Çanakkale’de çok büyük bir kriz yaşanıyor, bu krizin birinci sorumlusu sağlık il müdürüdür. Sağlık İl Müdürü vaka sayılarının neden arttığı yönelik bir açıklama yaptı mı? Hayır yapmadı” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, Çanakkale’nin koronavirüs vaka sayısında birinci il olmasının ardından yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vaka sayısı artışları rakamlarını duyan Çanakkalelilerin artışta birinci olduğuna inanamadığını söyledi.

Erensoy, “Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan 100 nüfusa göre vaka sayısı artışında geçen hafta 797.34 olan Çanakkale’nin vaka artışının geçtiğimiz hafta 962.98’e yükselmesi demek ‘Biz Çanakkale’de pandemiyi yönetemiyoruz’ un net karşılığıdır. Çanakkale’deki pandemi yönetimi iflas etmiş durumdadır. Biz Çanakkale Tabip Odası olarak bu durumun ilan edilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bizi bu noktaya getirenler ile bundan sonra nasıl devam edeceğiz ve bundan sonra onlara nasıl güveneceğiz emin değiliz. İl Pandemi Kurulunda Çanakkale Tabip Odası yok. İl Pandemi Kurulunda Vali ve İl Sağlık Müdürü’ de dahil her gün ve her hafta vaka sayıları ellerine geliyor. Gün gün Çanakkale’deki vaka sayısı artışını görüyor ve bu vaka artışı ile ilgili kaynağı görüyorsunuz. Çanakkale’deki vaka artışlarının esas kaynak yeri neresi görüyorsunuz. Kaynağı gördüğünüze göre, vaka artışlarının kaynağına yönelik tedbirleri arttırabilirsiniz. Ben Çanakkale Tabip Odası Başkanı olarak vaka artışlarına neden olan kaynak nerde bilemiyorum. Bu durumu bilmediğimiz içinde önlem alamıyor ve halkımıza gerekli bilgileri de veremiyorum” ifadelerini kullandı.

“BU TABLONUN AÇIKLANABİLİR BİR TARAFI YOK”

Sağlık Müdürlüğü, Valilik ve İl Pandemi Kurulu tarafından zamanında gerekli ve yeterli önlemlerin alınmadığını söyleyen Erensoy, “Çanakkale’de 100 bin nüfusa göre vaka artışının 962.98’e yükselmesi ile ilgili bu tablonun açıklanabilir bir tarafı yok. Aşağı yukarı Çanakkale merkez nüfusunun 100 bin olduğunu kabul edersek, Çanakkale geneli nüfusunu da 540 bin olduğunu düşünürsek bir şehirde vaka artışında, Türkiye’nin en kalabalık nüfusu olan İstanbul’u geçerek Türkiye genelinde vaka artışının en çok olduğu il olmak Çanakkale halkına ihanettir. Gerekli uyarıları Çanakkale Valiliği yapamadı ve Sağlık Müdürlüğü de yapamadı demektir. Bu tablo ile ilgili herkes üzerine düşen sorumluluğu almak zorunda. Çanakkale’ de yaşayan halkın hataları mutlaka vardır, bu konuda Tabip Odası olarak ve Tabip Odası Başkanı olarak ben bizler halkımızı uyarmak zorunda olan kişileriz. Çanakkale’de karantina uygulaması mı yetersiz yapıldı? Vaka kaynakları bulunup yeterli taramamı yapılmadı mı? Covit-19 taşıyıcılar tespit edilecek şekilde test yapılmadı mı? Filyasyon ekipleri yetişemedi mi? Vaka artışlarının sebebi nedir? Ortada bir eksik, bir yanlış var. Bu durumun bir şekilde açıya çıkarılması lazım. Yeni önlemlerinde alınması lazım” diye vurguladı.

“4’NCÜ YOĞUN BAKIM İKİ GÜN İÇERİSİNDE DOLDU”

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ndeki durumu aktaran Erensoy, “Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde Cuma günü açılan 4’ncü yoğun bakım iki gün içerisinde doldu. Çanakkale’de bu vaka artışı nereye kadar gidecek? Tam kapanmadan sonra, şu anda Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Sağlık Araştırmaları ve uygulama hastanesi sadece Pandemi vakalarına bakıyor, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin’ de sadece acil vakalar ile Onkoloji hastaları gibi öncelikli tıbbi vakalara ve sadece pandemi hastalarına bakması lazım. Bugün hastanemize kolundaki kızarıklık için gelen hastalar var. Anlaşılıyor ki bu vatandaşımıza biz gerekli bilgiyi ulaştıramamışız demek. Kolundaki kızarıklık için hastaneye gelmesi gerekmiyor bu vatandaşımızın. Bu durum için evden çıkması gerekmiyor. Bu gibi hastalar şu an hastanemiz için gereksiz bir yük. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin şu anki durumu, hastanenin giriş kapıları herkese açık. Her gelen bu kapılardan hastaneye girip çıkabiliyor. Bu kadar yoğunluklu temasın olduğu bir pazarlar var ki pazarlarda bile ek önlemler alındı. Hastanemizde hiçbir şey için bir sınırlama yok. Poliklinik sayısında bir sınırlama yok. Hastanede böyle bir yönetimsizlik, yönetememe hali olamaz. Kulak, burun, boğaz hekimlerinin hepsi poliklinik yapıyor. Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır gerçekten anlaşılır gibi değil. Şu an Çanakkale Devlet Hastanesinde Poliklinik yapılması günü değildir. Şu anda önceliklerimizin belirlenmesi, bu salgında vaka artışlarının yavaşlatılması en önemli önceliğimiz” ifadelerini kullandı.

“ÇANAKKALE DEVLET HASTANESİNDE OLAĞANÜSTÜ BİR YÖNETİM KRİZİ VAR”

Erensoy, ayrıca Çanakkale’de sağlık yönetimi konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını söyleyerek, “Şu an Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimimiz 10 günlük rapor almış durumda. Başhekim yardımcılarımız görevden ayrıldılar. Çanakkale Devlet Hastanesinde olağanüstü bir yönetim krizi var. Şuanda başımızda bir başhekim yok. İki tane başhekim yardımcısı duruyor başka kimse yok. Çanakkale Devlet Hastanesi Yönetimi İle Çanakkale Sağlık İl Müdürü arasındaki çekişmeler Başhekim ve Başhekim Yardımcıları bir şekilde uzaklaştılar. Şu anda biz Çanakkale Devlet Hastanesi doktorları olarak muhatap bulamıyoruz. Yani Çanakkale Devlet Hastanesinin Başhekimi yok şu anda. Çanakkale’de çok büyük bir kriz yaşanıyor, bu krizin birinci sorumlusu sağlık il müdürüdür, Çanakkale Vali’sidir, alınması gereken önlemler zamanında alınmamıştır. Çanakkale Tabip Odası olarak bizim kamuoyu adına talebimiz Sağlık İl Müdüründen vaka artışı ve vaka artışının nedenleri ile ilgili bir açıklama yapmasıdır. Sağlık İl Müdürü şu ana kadar Çanakkale’de vaka sayılarının neden arttığı ve Çanakkale Devlet Hastanesi başhekiminin nerede olduğuna yönelik bir açıklama yaptı mı? Hayır yapmadı. Kesinlikle bir açıklamayı hak ediyor Çanakkale. Çanakkale gibi küçük bir ilde bu kadar vaka artışı biz bu işi beceremedik demektir” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Gizem Tuğçe BAYHAN -Boğaz Gazetesi
http://www.bogazgazetesi.com.tr/haber/30523-bu-krizin-birinci-sorumlusu-saglik-il-mudurudur%20%20class=

Editör: TE Bilisim