Modern estetik cerrahi uygulamalarının içerisinde yaygın biçimde tercih edilen türlerden bir tanesi, bıyık ekimi olarak bilinir. Saç ekimi ile yaklaşık aynı zeminde yer alan bu uygulama, herhangi bir sebeple bıyık bölgesinde yaşanan kıl kökü eksikliğinin estetik olarak giderilmesi uygulamasıdır.

Bıyık ekimi estetik bir müdahale olduğundan, sağlık sigortaları kapsamında yer almaz. Bıyık ekimi fiyatları için sağlık kuruluşlarına başvuru yapmak ve muayenenin ardından bilgi almak gerekir. Operasyonların sadece sağlık kuruluşlarında yapılması gerektiğini ve bu konu hakkında bu metin dahil tüm metinlerden önce doktorunuzun tavsiyelerini dinlemeniz gerektiğini unutmayınız.

Bıyık, erkeklerin belki de en hassas olduğu noktalardan biridir. Çoğu erkek bıyığının şekline, stiline, boyutuna ve kesim tarzına oldukça önem vermektedir. Verdikleri önem de haklılık payları büyüktür. Çünkü bir erkeğin yüz çehresini belirleyen en büyük faktörlerden biri bıyık kısmıdır.

Bıyık modelinden memnun olmayan erkeklerin genellikle başvurduğu işlem bıyık ekimi işlemidir. Özellikle bıyıklarda bulunan kıl köklerinin yoğunluğunun az olması faktörü, erkekleri bu işlemi yaptırmaya sürükleyen en önemli etkendir.

Bıyık ekimi işlemi yaptırmadan önce bir uzman desteği alarak bu işlem için uygun olup olmadığınızın belirlenmesi gerekmektedir. Eğer uygunsanız ise yapılacak işlem için bir bıyık planlaması yapılması gerekmektedir. Daha sonrasında bölgedeki kıl köklerinin yoğunluk oranını kararlaştırmak ve son şekli ile alakalı uzmanların da görüşlerini dikkate alarak karar verilmesi gerekmektedir.

Ne Derece Etkilidir?

Bıyık ekiminin etkisi ile ilgili olarak elbette yalnızca operasyon yapıldıktan sonra hekim tarafından bilgi verilebilir. Öte yandan uygulama tıbbi bir uygulamadır ve etkinliği protokoller dahilinde kabul edilmiştir. Bu bakımdan bu operasyonun etkinliği tıbbi otoritelerce kabul görmüştür demek doğru olacaktır.

Ancak tüm kıl kökü nakli işlemlerinde olduğu gibi, bu operasyon için de belli ölçekte başarısız olma durumundan söz edilebilir. Bu durum asgari düzeyde olduğundan, kabul edilebilir risk olarak sınıflanmıştır.

Bıyık Ekiminde Hangi Kökler Kullanılıyor?

Bıyık ekiminde, kişinin kendisine ait kıl kökleri, sakal bölgesinin tali bölgelerinden alınarak yapılır. İşlem sırasında başkasına ait kıl kökleri kullanılamaz. Kıl kökünün genetik özelliklerinin kişiye ait olması gerektiği için başkalarından kıl kökü nakli yapılması mümkün değildir.

Bununla birlikte ekim işlemi sırasında herhangi ir sentetik unsurun kullanılması da söz konusu değildir. Ekim işlemlerinde ulaşılan sonuç; protez değil, kişinin kendisine ait gerçek bıyıkların ortaya çıkmasıdır. Orta ve uzun vadede kıl kökleri yerleşir ve hasta ekim yapılmamış gibi bıyıklarını tıraş edip, biçim verebilir. Buradaki uygulama kalıcı ve gerçek sonuçlara odaklanan bir uygulama biçimidir.

Nelere Dikkat Edilir?

Operasyonu olacağınız gün için dikkat edilmesi gereken hususlar uzmanlar tarafından şu şekilde özetlenmiştir;

Operasyon günü yüzünüze sürtmeyecek şekilde kolay giyilip çıkarılan kıyafetler tercih edin.

Sigara operasyon ve iyileşme sürecini zorlaştırdığı için bıyık ekimi operasyonu öncesi sigara içilmemelidir.

Abartılı istek ve beklentilerden kaçınılmalıdır.

Hafif yiyecekler yenmeli ve tok hissettiğiniz an hastaneye gidilmelidir.

Eğer düzenli bir ilaç kullanıyorsanız operasyon öncesi mutlaka bu konuda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Doktora danışılmadan hiçbir ilaç alınmamalıdır.

Alkol kullanılmamalıdır.

Halihazırda bıyığınız varsa kendiniz kesmemelisiniz. Operasyon günü yapılan analizler sonrasında eğer gerekliyse hastane ortamında kısaltılır.

Kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır.

Bıyık Ekimi Kimler Tarafından Yapılır?

Bıyık ekimi işlemi alanında uzman kişiler tarafından yapılması gereken bir cerrahi işlemdir. Bu işlem esnasında lokal anestezi yöntemi kullanılır ve ortalama 2-3 saat süren bir cerrahi müdahale yapılır. Öncelikle, işlem görecek kişinin bıyık bölgesindeki kıl köklerinin seyreklik veya köselik durumuna göre kıl kökleri toplanmalıdır. Daha sonrasında da kanal açılan bölgelere, toplanan kıl kökleri özenle ve titizlikle yerleştirilir. Son kısımda da dikiş işlemi yapılarak işlem sonlandırılır.

Bıyık Ekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir; işlem sonrası bıyık ekimi yapılan bölgenin en az üç gün suyla temas etmemesi gerekmektedir. Bundan sonraki 10 gün ise iyileşme süreci olarak adlandırılır. Bu 10 gün içerisinde kıl kökleri kabuklanır ve zaman içerisinde kabuklanma dökülmeye başlar. Bu durumda kıl köklerinin iyileşme sürecinde olduğu anlamına gelmektedir. Devamında, yaklaşık 15 gün sonra uzayan kıllar makasla düzeltilip kısaltılabilmektedir.

Kaynakça:
 

https://www.yetkinbayer.com/biyik-ekimi

Editör: TE Bilisim