Bir Gün'den Berkay Sağol'un haberine göre;
Hemen her gün bir tanıdığımızdan "Doktor randevusu bulamıyorum" şikâyetiyle karşılaşıyoruz. Defalarca gündeme gelmesine rağmen çözüm yok. Duruma yakından bakalım istedim. MHRS üzerinden üç büyük kent için ilçe gözetmeden randevu aradım. En fazla 15 gün sonraya randevu verebilen sistemde KBB ve göz başta olmak üzere çok sayıda bölümde tek uygun randevu bulamadık. Her seferinde “Aradığınız kriterlere uygun randevu bulunamamıştır” mesajıyla karşılaştım. İstanbul’un 39 ilçesinde 21 Nisan ile 5 Mayıs arasında göz ve kulak-burun-boğaz randevusu yok. Psikiyatride de durum aynı. 15 gün boyunca mega kentteki hiçbir hastanede boşluk yok.

Ankara’da ise şehir merkezinde 21 Nisan ile 5 Mayıs tarihleri arasında göz, kulak-burun-boğaz, psikiyatri ve kardiyoloji bölümlerinde randevu yok. Ancak bu branşlarda Çubuk, Polatlı, Kızılcahamam, Nallıhan, Beypazarı, Haymana veya Kazan’daki hastanelerde randevu var. Ne var ki bu hastanelere gitmek için 100 küsur kilometre yol gitmeyi ve ciddi bir yol parası vermeyi göze almak gerekiyor.

Son yıllardaki göç merkezi İzmir’de durum farklı değil. Kentin 30 ilçesinde 5 Mayıs’a dek göz randevusu bulunamıyor. KBB, kardiyoloji ve psikiyatride ise Seferihisar, Torbalı, Ödemiş, Bergama ve Bayındır gibi merkezin dışındaki uzak ilçelerde randevu bulmak mümkün. Tabii hasta olarak o kadar yol göze alınabilirse.

NEDEN BULANAMIYOR?

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya’ya göre, sağlık emekçisi sayısındaki yetersizlik önemli bir sorun. Yalçınkaya, şunları söyledi: "Ekonomik kriz sebebiyle insanlar artık sağlıklı beslenemiyor, ısınamıyor ve çok sık hastalanıyor. Birinci basamak sağlık hizmetleri yıllarca ihmal edildi ve son olarak şehir hastanelerinin açılmaya başlamasıyla beraber kent merkezlerindeki kamu hastaneleri kapatıldı. İnsanlar artık birinci basamağa başvurmadan, ulaşabildiği ilk kamu hastanesine veya bu hastanelere ulaşamadığı için direkt olarak şehir hastanelerine gidiyor. Bu da sağlık hizmetlerinin aksamasına neden oluyor. Böylece ülkemizde sağlıkta devrim olarak nitelendirilen şehir hastaneleri sağlığa erişim sorununu daha da arttırdı.”

Yalçınkaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl için 26 bin 928 hekimin görev yaptığı 8 bin 57 aile sağlığı merkezine 13,8 milyar TL kaynak ayrıldı. 13 şehir hastanesine ise 21,6 milyar TL kaynak ayrıldı. Bir aile sağlığı merkezine günlük ayrılan kaynak 4 bin 692 TL, bir şehir hastanesine bir günlük ayrılan kaynak ise 4 milyon 544 bin 573 TL. Birinci basamak sağlık hizmetleri acilen bina, ekipman ve sağlık emekçisi ile desteklenerek, sağlık ocağı sisteminde sevk sistemini zorunlu koşulmalı."

RANDEVU YOK, ÖVGÜ VAR

Hastane kuyrukları evlerde randevu alma ‘kuyrukları’na dönüştü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ‘randevu alınamayan sağlık sistemini överek, "Diğer ülkelerde paranız yoksa hastanelerin önünde ölüyorsunuz ama Türkiye uçak gönderip insanlarımızı getirip tedavi ettirdi. Bu milletimiz için gurur kaynağı” dedi.

Editör: TE Bilisim