Anamur Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapan 20 yıllık doktor Sevilay Ars, 4 Ekim 2021 tarihinde görevi başında şiddete maruz kaldı. Anamur Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yaşadıklarını ve hastane koşullarını konuştuğumuz Ars, çalışma şartlarının zorluğundan, yetersiz güvenlik önlemleri ve Beyaz Kod'un uygulanmamasından şikayetçi.

"HEM RUHSAL HEM DE FİZİKSEL SAĞLIĞIMI KAYBETTİM"

“Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden, 2000 yılında mezun oldum. 14 yıldır Acil Servis Hekimliği yapıyorum. Acil Serviste yaşadığım sorunlardan dolayı hem ruhsal hem de fiziki sağlığımı kaybettim” diyen Ars, yoğun çalışma temposuna dolayı kendisine anksiyete tanısı konduğunu ve "Gece nöbet tutamaz" raporu verildiği için sadece gündüz nöbeti tuttuğunu söyledi.

"YOĞUN ÇALIŞMAKTAN DOLAYI 3 YIL ÖNCE İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDUM"

Acil Serviste yoğun ve stresli çalışma koşullarının dayanılmaz boyutlara ulaştığını ifade eden Ars, “Çalışma koşullarının ağırlığı yüzünden 3 yıl önce iki kez intihar girişiminde bulundum. Acil Servis adeta beni acillik etti. Yaşadığım sorunlar karşısında evliliğim de bitti” dedi.

“BEYAZ KOD” ETKİSİZ, GÜVENLİK YETERSİZ

Anamur Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde önemli güvenlik sorunları yaşadıklarını aktaran Ars, “Acil güvenlik görevlisi aynı zamanda bahçe otoparkına da bakıyor. Acil Servise gelen herkes elini kolunu sallaya sallaya içeri girebiliyor. Olayın yaşandığı 4 Ekim 2021 Pazartesi günü saat 15.30 sularında, hasta giriş almamış adını sonradan öğrendiğim Ayhan Yılmaz adlı kişi yanında kimse olmadan içeri girdi. Kişinin ilk sözleri ‘Beni uyut’ oldu. Kişinin alkollü olduğunu anladım. Bu tip durumlarda sedatize etmek solunum depresyonu yapacağı için reddettim. Bu arada şahıs bana hakaret ve küfür edince ‘güvenlik’ diye bağırdım. Olayın hemen ardından Beyaz Kod çağrısı yapmama rağmen, Acil Servis polisi durumu ciddiye alıp kişi hakkında işlem yapmadı” diyerek olay gününü anlattı.

Ağır çalışma koşullarından dolayı istifa etmeyi düşündüğünü dile getiren Ars, “Birçoğu uzman olmak üzere sadece geçen ay peş peşe  8 hekim arkadaşımız istifa etti” dedi.

"HEKİMLERİN YÜZDE 99'U ŞİDDET GÖRÜYOR"

Yaşanan olay üzerine görüştüğümüz İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ise hekimlerin %99’unun çalışma ortamında güvenlik kaygısı yaşadığını söyledi. Çamlı, “Hayat kurtarmak için fedakârca 7/24 görev başında olan acil sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması sağlık yöneticilerinin en önemli görevlerinden biridir. Anamur Devlet Hastanesi’nde görev yapan Acil Servis Hekimi Sevilay Ars’ın, yaşadığını belirttiği olay bir kere daha acil servislerde çalışma standartlarının belirlenmesi, şiddet olaylarını önlemeye yönelik fiziksel standartların geliştirilmesi, düzenlenmesi, olayların her hastanede dikkatlice gözden geçirilerek yerel önlemlerin alınmasını gündeme getirmiştir. Bir an önce ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın ivedilikle çıkartılması gerekmektedir” diye konuştu.

Ramis Sağlam -Evrensel

Kaynak:https://www.evrensel.net/haber/444483/siddete-maruz-kalan-acil-servis-doktoru-sevilay-ars-beyaz-kod-uygulanmiyor

Editör: TE Bilisim