2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda BES’te yapılacak değişiklikler üzerinde duruldu.

Bireysel Emeklilik Sistemi BES, insanların çalışma yaşamlarında yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik ek bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir. BES, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ilave bir gelir oluşturur. Böylece emeklilikte insanların daha rahat bir yaşam sürmelerine olanak sağlar.

BES sistemine dâhil olarak Emekliliğe hak kazananlar,

Bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerini ve devlet katkısı hesabındaki tutarı defaten ödenmesini talep edebilirler.

BES’te kalmaya devam ederek kendi belirledikleri geri ödeme planına göre emeklilik şirketinden kısım kısım almayı tercih edebiler.

Ancak günümüzde BES’ten çıkma oranı insanların nakit ihtiyaçları nedeniyle hayli yüksek.

2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda BES’te yapılacak değişiklikler üzerinde duruldu.

BES sistemi 2012 Yılında hayatımıza girdi. 2019 tarihi itibariyle otomatik katılım sistemiyle dahil edilen 5,3 milyon kişi ile beraber toplam 12,1 milyon kişi BES sistemine katıldı.. Cumhurbaşkanlığı yıllık raporuna göre, BES sistemi geliştirilerek ‘bireysel’ kavramı ‘tamamlayıcı’ olarak değiştiriliyor. Yani önümüzdeki yıllarda BES yerine TES sistemine dahil olacağız.

Eğitim, sağlık, evlilik ve konut sahibi olma durumlarında kişiler TES ‘deki birikimlerinin bir kısmını kullanabilecek. Yani kişiler acil nakit ihtiyaçlarında sistemden çıkmak zorunda kalmayacak. TES sistemine devlet katkısı daha fazla arttırılacak. İlk, orta ve yüksekokullarda öğrenciler tasarruf bilinci ile yetiştirilecek

Editör: TE Bilisim