15 Ağustos 2019 tarihli haberimizi küçük Mert  Yağız Köksal'ın  ölümün ardından tekrar manşetimize taşıyoruz...

- Türkiye'nin karayolu ağında 2018 yılında toplam 1 milyon 229 bin 364 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 42 bin 832 adedi maddi hasarla sonuçlanırken, 186 bin 532'sinde ise ölüm veya yaralanmalı oldu. 2018 yılında trafik kazalarında 6 bin 675 kişi hayatını kaybederken 307 bin 71 kişi yaralandı

- Türk Kardiyoloji Derneği Türkiye’de her yıl 300 bin kalp krizinin 125 bin ölüme yol açtığını açıkladı.

- Türkiye’de her yıl yaklaşık 900 kişi boğulma sonucu hayatını kaybediyor. AFAD verilerine göre en çok boğulma olayı ise sahil kesimlerinden çok iç bölgelerde meydana geliyor.

- Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur Türkiye'de yılda 6-6,5 milyon kişi ev kazasına uğruyor. Bu kazalarda 3-4 bin kişi hayatını kaybediyor, yaklaşık 300 bin kadar kişi de hastanelerde tedavi görüyor' dedi.

Görüldüğü üzere her yıl binlerce vatandaşımız bazı temel ilkyardım kuralları ile hayatta kalabilecek iken yaşamını yitiriyor. Toplumda ilkyardım bilinci yok denecek kadar az. Devletin, özel sektörün yada sivil toplum kuruluşlarının hiçbiri ilkyardımın önemi artıracak çabası yok.

Fi tarihinden kalma bir ilkyadım kitapçığı, denetimsiz-sınavsız mecburiyetten ilkyardım kursları ile hiçbir yol alınmaz. 

İlkyardım bilincinin anasınıfından başlayıp toplumun bütün gruplarına aşılamamız lazım. Projeler üretilmeli, birileri elini taşın altına koymalıdır.

Bırakın diğer okulları sağlık okullarında dahi düzgün bir ilkyardım eğitimi verilmiyor. Basit bir kaç manevra ve uygulamadan bihaber öğrenciler yetişiyor.  Bize göre bir ülkenin gelişmik düzeyini gösteren en önemli etken acil yardım ve ilkyardım alanındaki gelişmeleri ile ölçülür. Ülkenin her yerine 112 istasyonları açalım, acil servislere ileri düzeyde cihazlar ve hocalar koyalım ama olayın ilk 5-10 dakikasıdan önce kimse o hastaya ulaşamaz çevresindekiler hariç..  Peki çevresindekiler ilkyardımı biliyor mu ? Hayır.

Toplumun sağlık bilgisi sadece sosyal medyadan edinilen birçok yanlış bilgi ile doludur.  35 yaşına gelmiş üniversite mezunu biri vücudda hangi organ nerde bilmiyor. Hala yanıklarda yoğurt, diş macunu, salca kullanılacağını sananlar var. Kalp masajı denilince göğüs bölgesinin ovalanacağını sananlar, vücuda giren bıçağın olay yerinde hemen çıkartılması gerektiğine inananlar var. 

Acilen ilkyardım konusunda başta devlet olmak üzere herkesin harekete geçmesi şart..

personel sağlık net

Editör: TE Bilisim