Şiddet, mobbing her yerde...

Okulda, işte, evde, sokakta, fabrikada...

En önemlisi de sağlıkta!

Yani kamu hastanelerinde hekimlere ve sağlık personeline karşı adeta "panter "kesilen hasta ve yakınları tarafından uygulanmakta...

Sadece hasta ve yakınları tarafından şiddet ve mobbing gelse iyi!

Bir de meslektaşlar arasında da yoğun bir şekilde yaşanmakta.

Hele üniversite, eğitim ve araştırma hastanelerinde asistanların hocalardan çektiğini bir Allah bilir bir de onlar!

Geleceğin sağlık eğitimi ve hizmetlerini sunmak için hazırlanan asistan hekimler, yoğun mesaiden şiddete, mobbingden eğitimlerinin yetersizliğine kadar onlarca sorunla boğuşuyorlar.

Asistanlar, özellikle cerrahi kliniklerinde katı bir hiyerarşi bulunduğunu, eğitici ya da kıdemli asistanların şiddete varan davranışlarıyla karşılaştıklarından dert yanıyorlar.

Alın size bir örnek:

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Cerrahi Servisi'nde çalışan bazı asistanlar kendilerine uygulanan mobbingden dolayı adeta isyan halinde.

Hatta bir asistanın da sırf bu yüzden istifa ettiği, önümüzdeki günlerde de bu sayının artacağı iddia edilmekte.

Konumuz mobbing...

Evet, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin cerrahi servisinde görev yapan asistan Dr. Emrullah Omaç'ın; klinik şefi Doç. Dr. Necdet Deniz Tihan, kıdemli asistan Dr. Berkay Demir ile Başhekim Doç. Dr. Muhammet Güzelsoy hakkında mobbing ve görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

Ayrıca konu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü de inceleme başlattı.

Cumhuriyet Savcılığı'nda iki ayrı soruşturma devem ederken, Sağlık Müdürlüğünce yapılan inceleme de sürüyor hâlâ.

Başhekim Doç. Dr. Muhammet Güzelsoy ve klinik şefi Doç. Dr. Necdet Deniz Tilhan hakkında devam eden soruşturmanın dosya numarası 2020/1647, Asistan Dr. Berkay Demir'in dosya numarası ise 2020/1640.

***

"Başhekim inisiyatif almadı!"

Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan asistan Dr. Emrullah Omaç'a telefonla ulaştık ve olayın perde arkasını sorduk.

Serviste yoğun bir baskı ve mobbingin olduğunu söyleyen Dr. Omaç, defalarca konuyu hastane başhekimliğine yazılı olarak taşıdığını ancak başhekim Doç. Dr. Güzelsoy'un inisiyatif kullanmadığını, inceleme ve soruşturma başlatmadığını öne sürdü.

Genel Cerrahi Asistanı Dr. Omaç şöyle konuştu:

"Olay yargıya taşındığı için fazla bir şey söylemek istemiyorum. Başhekim Doç. Dr. Güzelsoy hakkında, suçu bildirmeme rağmen görevi ihmal suretiyle görevini kötüye kullanmaktan dolayı Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundum. Klinik şefi Doç. Dr. Necdet Deniz Tilhan mesai saatlerinde genelde kurumda bulunmuyor. Hasta takiplerini asistanlar yapıyor. Bu da hasta sağlığı açısından riskli. Ve ciddi mobbing uyguluyor asistanlara. Sözde 'kıdemli asistan' olduğunu öne süren Dr. Berkay Demir de diğer asistan arkadaşlarımıza mobbing uyguluyor. Biz asistanlar yoğun iş yükü altında çok çalışıyoruz. Nöbetten çıkıp nöbete giriyoruz. Uyuyacak vaktimiz bile yok. Ayrıca nöbet çizelgelerinde usulsüzlük var. Klinik tarafından başhekimliğe gönderilen nöbet listeleri ile pratikte tutulan nöbet listeleri çok farklı. Adaletin vereceği karara saygılıyız ve bekliyoruz. İfadeler alınıyor..."

***

İfadeler alınıyor ammaaa!..

Bazı asistanların, "İfadeni geri çek. Çekmezsen burada rahat edemezsin!" şeklinde tehdit edildikleri ve baskı gördükleri iddia ediliyor.

Anlayacağınız bu pilav daha çok su kaldıracak gibi...

İnsan egosu işin içine girdiğinde ne liyakat ne de adalet kalıyor ne yazık ki!

Akademik hayatta mobbing insanı bilimden soğutur valla!

Konunun takipçisiyiz...(yenidönem-Lale AKASOY)

Editör: TE Bilisim