Diyarbakır’da salgın hastanesi olarak kullanılan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sekiz ay görev yaptıktan sonra yaklaşık üç ay önce “tarihsiz istifa dilekçesi” işleme konularak görevden alınan Başhekim Dr. Muhammed Asena, istinaf mahkemesinin kararı ile görevine iade edildi. Mahkeme kararının Sağlık Bakanlığı sistemine girilmesiyle Asena’nın görevinin başına dönmesi bekleniyor. İstinaf mahkemesi kararında, dilekçe ile beyan edilen bir iradenin yöneldiği hukuki sonucun istenildiği zamanın saptanması için dilekçede tarihin bulunması zorunlu olduğu belirtildi. Kararda, “Zira, dilekçe sahibinin iradesinin zaman bakımından yansıması tarih sayesinde olur. Dolayısıyla tarih, dilekçeler için esas bir unsurdur. Bu nedenle, tarihsiz dilekçelerin işleme konulmadan önce tarih eksikliğinin dilekçe sahibine tamamlattırılması gerekir” denildi.

İddiaya göre, Dr. Muhammed Asena, salgın hastanesinin başhekimi iken haziran ayının başında AKP Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın’ın talebi ile “tarihsiz istifa dilekçesi” işleme konularak görevden alındığını Sağlık Bakanlığı sisteminden öğrendi. Asena, Diyarbakır’daki idare mahkemesine yaptığı “yürütmenin durdurulması” talebi reddedilince, davayı Gaziantep İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı.

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdari Dava Dairesi’nin kararında, dilekçe ile beyan edilen bir iradenin yöneldiği hukuki sonucun istenildiği zamanın saptanması için dilekçede tarihin bulunmasının zorunlu olduğu belirtildi ve “Zira, dilekçe sahibinin iradesinin zaman bakımından yansıması tarih sayesinde olur. Dolayısıyla tarih, dilekçeler için esas bir unsurdur. Bu nedenle, tarihsiz dilekçelerin işleme konulmadan önce tarih eksikliğinin dilekçe sahibine tamamlattırılması gerekir” denildi. Mahkeme, oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kararın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Olayda, dava konusu işleme dayanak gösterilen dilekçede tarih bulunmadığı, tarih eksikliğinin davacıya tamamlattırılmadığı, buna rağmen dilekçenin işleme konulduğu ve davacının sözleşmesinin feshedildiği görülmektedir. Ayrıca; dilekçenin okunaksız olmasının içeriğinde yer alan iradenin değerlendirilerek nitelendirilmesini, dolayısıyla bu dilekçeye dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemin hukukilik denetiminin yapılmasını da olanaksız kılmaktadır. Nitekim, Danıştay 12. Dairesi’nin 24.4.2017 tarihli kararı da bu yöndedir. Bu durumda, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan, dava konusu işlemin yürütülmesi halinde davacının, gerek ‘Başhekim’ statüsünden, gerekse bu statünün sağlayabileceği maddi ve manevi faydalardan mahrum kalacağı göz önünde bulundurulduğunda, telafisi güç zararlara da uğrayabileceği kanaatine ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle; davacı tarafından yapılan itirazın kabulüne, Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’nce verilen ‘yürütmenin durdurulması isteminin reddine’ ilişkin 30/06/2021 gün ve E:2021/905 sayılı kararın kaldırılmasına, açıkça hukuka aykırı ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı kanunun 27/2. maddesi uyarınca dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına, 09/08/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.”

“Salgın hastanesi üç aydır başhekimsiz çalışıyor”

Dr. Muhammed Asena’nın görevine yeniden başlayabilmesi için mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararını Sağlık Bakanlığı sistemine girmesi gerekiyor. Asena görevden alındıktan sonra Diyarbakır’da salgının yükünü çeken ve birçok sıkıntı yaşanan hastaneye şimdiye kadar başhekim atanmamıştı.

Kaynak:https://medyascope.tv/2021/08/19/diyarbakir-gazi-yasargil-egitim-ve-arastirma-hastanesi-bashekimi-dr-muhammed-asena-tarihsiz-istifa-dilekcesi-ile-gorevden-alinmisti-mahkeme-yurutmeyi-durdurma-karari-verdi/

Editör: TE Bilisim