Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, “Kocaeli’de çok ciddi problem var. Toplam 200 yatak kapasitemiz var, yataklarımızın yüzde 100’ü doldu. 8 ayda 500 personelimiz koronavirüse yakalandı” dedi.

"YAKIN TEMASA İMKAN SAĞLAYAN FABRİKALAR VAR"

Kentte koronavirüs salgınına dair konuşan Cantürk, Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamaları sonrası gözlerin çevrildiği Kocaeli’de durumun vahim olduğuna işaret etti. Cantürk, “Biz üçüncü zirveyi bekliyorduk ama dikkat etmezsek 4’üncü zirveyi de 5’inci zirveyi de görürüz. Kocaeli’de yakın temasa imkan sağlayan fabrikalar var. Üretim ve tedarik sektörü var. Girdi çıktı oluyor” dedi.

“YATAKLARIMIZIN YÜZDE YÜZÜ DOLDU”

“Köprüden önceki son çıkıştayız. Kocaeli’deki doluluk oranları yüzde 79’larda” diyen Cantürk, “Salgının kontrolü noktasında başarılı değiliz. Başarılı olsak bu kadar vaka olmaz. 20 tane yoğun bakım yatağımızı Kovid-19’a ayırdık. Hastanemizin 5’nci katını ayırmıştık. Vakalar artınca 4’ncü katı da Kovid-19 katı yaptık. Toplam 200 yatak kapasitemiz var. Yataklarımızın yüzde 100’ü doldu diyebiliriz. Doğum yapacak Kovid-19’lu hastalar geliyor artık. Test kapasitemizi arttırdık. Günde 1000-1500 arasında test yapılıyor” diye konuştu. Ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Cantürk, “Ben kısmi sokağa çıkma yasağının yapılmasını doğru buluyorum. Çin’de demokratik olmayan yöntemlerle meseleyi çözdüler. Bir takım ciddi tedbirler almak gerekiyor. Katlana katlana gider ve 50 milyon kişi Kovid-19’a yakalanır, kitlesel ölümler olur ama bu sefer sağlık sistemi bunu kaldıramaz. Önlemleri almamız lazım ve dikkat etmeliyiz” dedi.

“İŞİ YÖNETMEK ZORLAŞIYOR”

Hastaneden son bilgileri de aktaran Cantürk, “8 ayda Kovid-19 polikliniği sayısı iki katına çıktı. Şu ana kadar 500 personelimiz koronavirüse yakalandı. Toplam 3 bin 500 personelimiz var. Yatak kapasitesini, test kapasitesini arttırdık. Temasta olan personelimiz de var. Eleman sayımız eksiliyor ve işi yönetmek zorlaşıyor. Kasım ayı itibariyle durumun ciddiyeti arttı” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI DESTEK BEKLİYOR”

Sağlık Çalışanlarının destek beklediğini söyleyen Cantürk, “Farkındalık maalesef azaldı. Sağlık çalışanlarına destek çok fazlaydı ilk zamanda. O dönemde insanlar büyük destek verdiler. Malzeme ihtiyacımız yok, devlet gerekli desteği veriyor ama sağlık çalışanlarını destekleme işi unutuldu. İnsanları motive etmek lazım. Maddi bir şey beklemiyoruz ama alkışlamak ve teşekkür etmek bile çok önemli. Bazı gazetelerde sağlık çalışanlarını yeren haberler görüyoruz. Bu bizleri üzüyor. İçimiz kan ağlasa da yüzümüzün gülmesi lazım. Destek bekliyoruz. Birileri bizim zorluklarımızı anlamalı. Sağlık çalışanlarının hakkı verilmeli. Maddi olarak yapılmasa bile gönlü alınmalı çalışanlarımızın” dedi.

Kocaeli Koz

Editör: TE Bilisim