Bartın Devlet Hastanesi’nde Ağustos 2018-Ağustos 2019 arasında yaşanan yolsuzlukla ilgili detaylar netleşti. Temmuz 2019 itibarı ile değişen Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü, yaptığı denetimlerde ilginç bir durumla karşılaştı. Hastane ambarına girmiş gibi gösterilen malzemelerin depolara hiç gelmediği tespit edildi. İlk iş olarak ilgili firmalara olan ödemeleri durduran yeni Hastane Müdürü; muhasebe, satın alma ve ambar görevlileriyle ilgili de önleyici tedbirler alarak durumu Sağlık İl Müdürlüğü’ne rapor etti. İl müdürlüğü de Sağlık Bakanlığı’na…

753 BİN LİRALIK 3 SAHTE FATURA BULUNDU, FİRMALAR VE İŞBİRLİKÇİ ÇALIŞANLAR TESPİT EDİLDİ

Sağlık Bakanlığı Bartın’a müfettişler göndererek inceleme başlattı. Tüm belgeler didik didik edildi. Sonunda hastaneye malzeme sağlayan iki firmaya ilişkin 3 faturanın sahte olduğu tespit edildi. Söz konusu faturaların tutarı 753 bin lirayı buluyordu.

BartınStar, müfettişlerin düzenlediği o rapora ulaştı. Buna göre Ayniyet Ambarı Taşınır Kayıt’ta görevli iki yetkilinin hastaneye malzeme sağlayan iki firma ile işbirliği yaptığı, firmaların 753 bin lira tutarındaki malzemeyi hastane ambarına teslim etmediği halde teslim etmiş gibi sahte fatura düzenlendiği tespit edildi.

O FİRMALARA KAMU İHALELERİNDEN YASAKLANDI, HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Bu firmalar hakkında “Sözleşmeye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak, taahhütlerini yerine getirmemek, sahte belge düzenlemek” gibi ihlallerden kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanması istendi. İki firma ve iki hastane çalışanı hakkında Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulması, haksız yapılan ödemelerin faiziyle geri alınması istendi. Böylelikle yasal süreç başlamış oldu.


Raporda firmalar hakkında pek çok suç iddiası yer aldı. Konu artık savcılık…

BartınStar’ın hastane kaynaklarından aldığı bilgilere göre söz konusu sahte faturalara ilişkin tutarlar, firmalara yapılacak ödemelerin durdurulması sayesinde elde edildi.

ESKİ BAŞHEKİM VE ESKİ MALİ MÜDÜR DE KUSURLU BULUNDU

Sağlık Bakanlığı müfettişleri ek olarak iki ismi de kontrol ve denetim görevlerini yerine getirmedikleri konusunda kusurlu buldu. Müfettişler, eski İdari ve Mali İşler Müdürü Baki İpek ve eski başhekim Abdullah Danışman hakkında da işlem yapılmasını istedi. Bu durum raporlara yansıdı.


Kaynak:
https://bartinstar.com/bartin-devlet-hastanesinde-yolsuzluk-iste-bakanlik-raporu-savcilik-harekete-gecti/

Editör: TE Bilisim