Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 112 Acil Ambulans Sisteminin 25. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen tanıtım programına katıldı.

Programda konuşan Bakan Koca, 1994 yılında Bakanlık tarafından başlatılan “112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetleri Projesi” ile bugünkü yapının temelinin atıldığını, bugün ise 3 bine yakın 112 istasyonu, 5 bini aşkın ambulans ve 34 bini aşkın personel ile vatandaşa kesintisiz hizmet sunduklarını dile getirdi. 

Vatandaşa ihtiyaç anında ihtiyacı olan sağlık hizmetini en kaliteli şekilde vermenin çabası içinde olduklarını belirten Koca, “Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi sağlık sistemimizde önemli bir yere sahip. Bugün gelinen noktada 112 acil sağlık hizmetlerimiz, hastane öncesi sağlık hizmetlerinde iftihar edeceğimiz bir örgütlenmenin sonucudur” ifadelerini kullandı.

“12 bin gönüllüden oluşmuş UMKE ordusuna sahip bir ülkeyiz”

2003’te başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programının önemli başlıklarından birinin de Acil Sağlık Hizmetleri olduğuna dikkat çeken Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2002 yılında yayınlanan İlkyardım Yönetmeliği Acil Hizmetlerin standardizasyonu ve kalite gelişimi adına atılan önemli adımlardandır.  Acil sağlık hizmetlerinin vatandaş üzerindeki finansal engelleri kaldırılarak, erişilebilir hale getirilmesi gibi pek çok tedbir yürürlüğe sokulmuştur. 

Afetlere hazırlıklı olma yolunda tamamen gönüllülük esasına dayalı, dünyanın en geniş insan kaynağına sahip Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri oluşturulmuştur. Şu anda 12 bin gönüllüden oluşmuş UMKE ordusuna sahip bir ülkeyiz.”

Fahrettin Koca, acil eylem planı kapsamında, 112 Ambulanslarını hem sayısal açıdan hem de personel ve teknolojik açıdan kuvvetlendirerek, Türkiye’nin her yerine vaktinde ulaşabilir olmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyada ücret istemeden, vatandaşına hizmet veren tek hava ambulans hizmetine sahip olduklarını hatırlatan Koca, şöyle devam etti:

“250 ambulansımıza kar paleti takılarak, en ağır kış şartlarında vatandaşlarımıza ihtiyaçları halinde erişiyoruz. 91 adet yoğun bakım ve obez ambulansına ek olarak, 62 adet motosiklet ambulansımız sahada görev başındadır.  6 adet deniz ambulansımız, 17 helikopter ambulansımız, 3 uçak ambulansımızla karadan, denizden, havadan vatandaşımızın hizmetine yetişiyoruz.”

Bakan Koca, kentlerde vakaya ulaşma süresini 10 dakikanın altına indirdiklerini, kırsalda ise ilk 30 dakikada çağrılan yere büyük oranda ulaştıklarını sözlerine ekledi. 

“Ambulanslarımızı dijitalleştiriyoruz”

Ambulans içinde iken hasta ile ilgili kayıtların komuta merkezi ve gidilen hastane ile paylaşıldığını belirten Koca, “Bu sayede hastanın erken müdahalesi ve en isabetli merkeze sevki sağlanıyor. Hasta adına vakit kaybı engelleniyor. Pilot çalışmalarını yürüttüğümüz bu projede başarılı sonuçlar aldık. Araç takip sistemleri ile ambulanslarımızı takip ediyor ve olay yerine en uygun aracı yönlendiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Onların sayesinde kendimizi güvende hissediyoruz”

Konuşmasının sonunda, “Sesimizi ilk duyan komuta merkezindeki görevli, yardımımıza ilk yetişen ambulanstaki 112 acil sağlık personelidir. Onların sayesinde kendimizi güvende hissediyoruz. İyi ki varlar” diyen Bakan Koca, 112 Acil hizmetlerinin 25. yıl dönümü kutlamasında tüm 112 acil sağlık çalışanlarına teşekkürlerini iletti.

Editör: TE Bilisim