Çin’de üretilen koronavirüs aşısının Faz-3 aşaması, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Şükran Köse öncülüğünde gönüllü sağlık çalışanları üzerinde uygulanıyor.

Aşıyı hastanelerdeki 32 sağlık çalışanına uyguladıklarını ifade eden Prof. Dr. Şükran Köse, gönüllülük esasının geçerli olduğuna dikkat çekti. Aşı uygulaması için belli kriterler olduğunu belirten Köse, “Gönüllünün önce sağlık çalışanı olması, 18-59 yaş arasında olması ve başka herhangi bir hastalığa sahip olmaması gerekiyor. Örneğin kanser veya transplant hastası olmaması, alerjisi bulunmaması ya da kişinin gebe olmaması gerekiyor. Ayrıca gönüllülerin bu hastalığı geçirmemiş olmaları gerekiyor” dedi. Aşının ilk olarak 7 Ekim Çarşamba günü uygulandığını anlatan Prof. Dr. Köse, İzmir genelindeki birçok hastaneden başvuru aldıklarını kaydetti.

Farklı hastanelerden başvuru yapanlar oldu!

Aşı için gönüllülerin kendi hastanelerinden de en çok çocuk hastalıkları kliniğinden başvurduğunu anlatan Köse, şöyle devam etti: “Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi farklı hastanelerden başvuru yapan meslektaşlarımız oldu. Aşıyla ilgili şimdiye kadar herhangi bir yan etki gözlenmedi. Aşı yaptırıldıktan sonra 37 dereceyi bulan ateş olması normaldir. Bu da 2 kişide gözlendi. Diğer gönüllülerimizde herhangi bir belirti gözlenmedi. Aşı 14 gün arayla 2 doz uygulanıyor. Gönüllünün ilk başvurusunda hastalığı geçirip geçirmediğini anlamak için PCR testi yapıyor, burun ve boğazdan sürüntü örneği alıyoruz. Ardından kan tahlili yapılarak daha önce hastalığı geçirip geçirmediğini gösteren antikorlara bakıyoruz. Bu örnekler İstanbul ve Ankara’ya gidiyor. Laboratuvarda çalışıldıktan sonra sonuçlar negatifse yani gönüllü hastalıkla karşılaşmamışsa ertesi gün aşı uygulanıyor. 30 dakika gözlemliyoruz. Daha sonra her gün ateşini ölçmesi isteniyor. Formlar doldurulup merkezi sistemle denetleme yapılıyor. Belirtiler sorgulanıyor.

Yan etkiye rastlanmadı

Aşının daha önce dünyada da uygulanan bir aşı olduğunu anlatan Prof. Dr. Şükran Köse, Faz-3 çalışmasının Brezilya, Çin ve Endonezya’da uygulandığını belirterek aşıyı yaptıran 10 binden fazla kişinin olduğunu ifade etti. Köse, “Dünyadaki gönüllülerde de aşının yan etkisi olmadığı tespit edilmiş. Antikor yanıtlarında yüzde 80’e yakın geliştiği saptanmış, çalışmalar bunu gösteriyor. Ülkemizde de şu ana kadar yaklaşık 150 kişiye uygulandı. Ankara ve İstanbul’un ardından İzmir ve Bursa’da uygulanıyor. Bu 150 kişide de bildirilen bir yan etki yok” diye konuştu. Sadece İzmir değil Türkiye’nin hiçbir ilinde aşılamayla ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını dile getiren Köse, “Ülkemizde 20 merkezde yapılıyor bu aşı. Tüm merkezlerden hocaların bulunduğu bir haberleşme grubumuz var. Belirli aralıklarla toplantı yapıp gönüllülerin üzerindeki etkileri tartışıyoruz. Şu ana kadar bildirilen herhangi bir yan etki saptanmamış” dedi. Toplumda salgın hastalıklara karşı zaman zaman tedbirlerin azaldığını anlatan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Şükran Köse, okulların açılmasının ardından özellikle çocukların sağlığı için sosyal mesafe kuralına uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: TE Bilisim