- Son Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile uzmanlığa geçişin artacağı ve aile sağlığı merkezlerindeki ekonomik koşulların da etkisiyle aile hekimliğinin ciddi zarar göreceği yorumu yapılıyordu. Buna karşın, Bakanlık resmi bir bilgilendirme olmadığı ifade edilse de aile hekimlerinin iş yükünü ve ekonomik koşullarını etkileyecek önemli bir değişikliğe gitti. Online olarak hekimini değiştirmek isteyen vatandaşlar, “sorumlu olduğu nüfus 3500’ün üzerinde olan hekimlere kayıt yaptıramazsınız” uyarısıyla karşılaştı.

‘HUKUKSUZ UYGULAMA’

AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, gelişmeyi şöyle:

“Aile hekimlerinin hak edişleri kendilerine kayıtlı nüfus; bebek, çocuk, gebe sayıları gibi birçok kritere bağlıyken, son 5 yılda sisteme dahil olan 4000 hekimle, hekim sayısı 29 bine çıktı. Bu da aile hekimlerinin gelirlerini kat sayı artışı olmadığı için zaten enflasyon karşında yüzde 70 erimesinden ayrı olarak yüzde 30 oranında azalttı. Dün akşam bazı Bakanlık uygulamalarında vatandaşın 3500 üzeri nüfus olmayan aile hekimine kayıt yaptıramamasının aile hekimliği yönetmeliğinde, kanunda bir karşılığı yok, çünkü sınır halen 4000. Aile hekime düşen nüfus azalmalıdır ancak bu artış hekimlerin gelirlerini yüzde 50 oranında azaltmamalıdır, kayıp kat sayı artışı ile yerine koyulmalıdır.

Sistem güçlenmez Sisteme giriş yapmış bir aile hekiminin 1000 nüfusla 6500 lira aldığını gördük. Bu utanılacak bir durumdur, katsayı artışı acilen gereklidir. Ayrıca kişilerin sağlık hizmetinde hekim seçme hakkını elinden almak Anayasa’ya aykırıdır. Zorlama, hukuksuz işlemlerle aile hekimliği sistemi güçlendirilemez.”

İSTANBUL’U ETKİLEYECEK

Sağlık meslek örgütlerinin açıklamalarına göre böyle bir uygulama iş yükü ağır olan büyükşehirleri etkileyecek. Özellikle İstanbul’da hemen her aile sağlığı merkezinde bu tabloyla karşı karşıya olunduğu ifade ediliyor. Son verilere göre ise Türkiye genelinde aile hekimi başına düşen vatandaş sayısı 3249. Bu sayının 2700’e kadar düşürülmesi hedefleniyor.(Milliyet)

Editör: TE Bilisim