Sağlıkta il içinde hiç bir duyuru yapılmadan, ihtiyaç duyulan kriterin ne olduğu bilinmeden yıllarca süren ve sağlık personelinin kurum aidiyetini azaltan, personel arasında huzursuzluk ve memnuniyetsizlik sebebi olan  il ,ilçe Sağlık Müdürlükleri ,ADSM,  112 Başhekimlikleri ve başka kurumlara yapılan geçici görevlendirmeler hangi mevzuata göre yapılmaktadır. SAĞLIK BAKANLIĞI ATAMA VE  YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ'nin Geçici görevlendirme ile ilgili olan kısmının "(9) İlgilinin talebi halinde il içinde yapılan geçici görevlendirme ile sekizinci fıkra hükümlerine göre yapılan geçici görevlendirme süresi her seferinde üç ayı ve bir mali yılda toplamda altı ayı geçemez." hükmüne rağmen her yıl bu aylarda 1 yıl olarak uzatılan ve bulunduğu kurumda hiç çalışmadan   il ,ilçe Sağlık Müdürlükleri ,ADSM,  112 Başhekimlikleri ve başka kurumlardan emekli olacak olan sağlık personeli geçici görevlendirmeleri nasıl izah edilir. Tüm sağlık personelinin en büyük hayali haline geldi il ,ilçe Sağlık Müdürlükleri ,ADSM,  112 Başhekimlikleri ve başka kuruma geçici görevlendirme yaptırabilmek.  Artık bir şarkı halinde sağlık çalışanı "Ah benimde,  geçici görevlendirmem olsa" diyor.

Ah benimde bir geçici görevlendirmem olsa

Her yıl uzatılsa kadromun bulunduğu kuruma hiç gitmesem

Mesai, nöbet derdim olmasa

Masamda sabah kahvemi içsem

Ah benimde bir geçici görevlendirmem olsa

Hafta sonu tatilim olsa, bayram tatilim olsa

Çocuğumu okula bıraksam, okuldan alsam

İstediğim zaman istediğim kadar izne ayrılsam

Ah benimde bir geçici görevlendirmem olsa

Birlikte çalışacağım arkadaşlarımı denetlemeye gitsem

Mesai saatinde organizasyonlar yapabilsem

Durumlar paylaşsam can sıkıntısı diye

SAĞLIK BAKANLIĞI ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ, sağlık hizmetlerinin yurt genelinde etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi Sağlık Bakanlığında görev yapan sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personelinin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Bu Yönetmelik; Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatında görev yapan sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personelini kapsar. Yönetmelik; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun Ek 1 inci maddesi ve 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Bu Yönetmeliğin Geçici görevlendirme ile ilgili olan kısmı;

Geçici görevlendirme

MADDE 11 –(Değişik:RG-4/4/2015-29316)

(1) Bakanlık (Mülga ibare:RG-2/3/2018-30348) (…) önceden duyurmak suretiyle talepte bulunan personeli geçici olarak görevlendirebileceği gibi ihtiyaç hâlinde re’sen de görevlendirebilir. Re’sen yapılan geçici görevlendirme süresi bir mali yılda iki ayı geçemez.

(2) Turizm, mevsimlik işçi çalıştırma, ulusal ve uluslararası boyutta düzenlenen büyük organizasyonlar, kitlesel nüfus hareketleri nedeniyle nüfusunda önemli ölçüde artış gösteren yerlere geçici görevlendirme yapılabilir.

(3) 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa göre askerlik yükümlülüğünü yedek subay olarak yerine getirenlerin eşleri, talepleri hâlinde yükümlülük süresi ile sınırlı olmak kaydıyla eşlerinin bulunduğu yere geçici olarak görevlendirilebilir.

(4) (Değişik:RG-2/3/2018-30348) Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olup kadrosunun bulunduğu ilden başka bir ile görevlendirilenlerin eşleri ile 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine göre Bakanlıkta görevlendirilenlerin eşleri, talepleri hâlinde görevlendirme süresi ile sınırlı olmak kaydıyla eşlerinin bulunduğu yere geçici olarak görevlendirilebilir. Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olup en az altı ay yurt dışında görevlendirilenlerin eşleri ise eşlerinin görevlendirme süresince talep ettikleri yerlere geçici olarak görevlendirilebilir.

(5) Genel hayatı etkileyen savaş, deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerin meydana geldiği yerleşim yerlerinde görev yapan personel; en az sekiz haftalık gebe, kendisinin veya birinci dereceden bir yakınının engelli olduğunu veya vefat ettiğini veya çocuğunun beş yaşından küçük olduğunu ya da ilköğretimde eğitim gördüğünü belgelendirmesi kaydıyla bu afetle ilgili bir defaya mahsus olmak üzere afetin olduğu tarihten itibaren altı ay içinde başvurması hâlinde talepte bulunduğu ile altı aya kadar geçici olarak görevlendirilebilir.

(6) Boşanma davası açan veya haklarında boşanma davası açılmış olanlar, durumlarını 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereği ilgili makamlarca verilen tedbir kararıyla belgelendirmeleri halinde, dava süresince talebi halinde anne, baba veya reşit çocuklarının dava açılma tarihinden önce ikamet ettiği veya D veya C hizmet grubu illere geçici olarak görevlendirilebilir. Bu hüküm doğrultusunda görevlendirilenler, görevlendirildiği tarihten itibaren altı ayda bir, boşanma davasının görülmekte olduğu mahkemeden davanın safahatını gösterir belgeyi alarak çalıştığı kuruma bildirmekle yükümlüdür.

(7) (Değişik:RG-2/3/2018-30348) 663 sayılı KHK’nın 42 nci maddesi çerçevesinde sözleşme imzalayan personelin eşleri, talepleri hâlinde sözleşme süresi ile sınırlı olmak kaydıyla eşlerinin bulunduğu yere geçici olarak görevlendirilebilir. Ancak stratejik personelin bu fıkraya istinaden görevlendirilebilmesi, eşinin il ve ilçe sağlık müdürü, başkan, başkan yardımcısı veya başhekim olarak sözleşme imzalamış olmasına bağlıdır.

(8) Personelin herhangi bir suretle görevde olmaması, nüfus hareketleri gibi nedenlerle personele ihtiyaç duyulması hâlinde (Mülga ibare:RG-2/3/2018-30348) (…); A hizmet grubuna dâhil illerden aynı veya alt hizmet bölgesinin A, B, C ve D hizmet grubu illerine, B hizmet grubuna dâhil illerden aynı veya alt hizmet bölgesinin B, C ve D hizmet grubu illerine, il içinde personel doluluk oranı yüksek olan birimlerden düşük olan birimlere geçici görevlendirme yapabilir. Ancak 5 ve 6 ncı hizmet bölgelerinin A ve B hizmet grubu illerinde görev yapan personel sadece 5 ve 6 ncı hizmet bölgelerinin C ve D hizmet grubu illerine geçici olarak görevlendirilebilir.

(9) İlgilinin talebi halinde il içinde yapılan geçici görevlendirme ile sekizinci fıkra hükümlerine göre yapılan geçici görevlendirme süresi her seferinde üç ayı ve bir mali yılda toplamda altı ayı geçemez.

(10) (Mülga:RG-2/3/2018-30348)

Editör: TE Bilisim