CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, 12 Mayıs Hemşireler Günü vesilesiyle, hemşirelerin sorunlarına ve hemşireler arasında yaygınlaşan beyin göçünü sorununa dikkat çeken bir açıklama yaptı. CHP’li Açıkel, bu konu hakkındaki soru önergesinde tespitlerini ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle sorduğu soruları paylaştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “Son dönemde, artık sadece hekimler arasında değil, hemşireler arasında da ciddi bir yurtdışına çıkış eğilimi yani ‘hemşire göçü’ başlamış durumda. Bu konuda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiğimiz soru önergesinde de son yıllarda kaç hemşirenin istifa ettiğini ve yurtdışına çıkış için ‘İyi Hal Belgesi’ talep ettiğini sorduk, cevap bekliyoruz. Eğer göç tehlikesinin ciddiyeti kavranmaz ve hızla gerekli tedbirler alınmazsa, hekimlerimizin ve hemşirelerimizin yurtdışına göçü, sağlık sistemimizdeki telafisi mümkün olmayan hasarlara neden olacaktır. Cumhuriyetimizin gururu sağlık ordumuzun ve genç kuşak vasıflı işgücünün yurtdışına göçünün engellenmesi, CHP’nin ve Millet İttifakı iktidarının önceliklerinden birisi olacaktır.”

Öte yandan; CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel tarafından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verilen ancak üç ay geçmesine rağmen yanıtlanmayan soru önergesi şu şekilde:

2020 yılı Ocak ayından bugüne kadar kamu sağlık kuruluşlarından kaç hemşire istifa etmiştir?

2020 yılı Ocak ayından bugüne kadar kamu sağlık kuruluşlarından istifa eden hemşirelerden kaçı özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmektedir?

Son 2 yılda yurtdışına çalışma veya eğitim amaçlı gitmek üzere Bakanlığınızdan İyi Hal Belgesi talep eden hemşire sayısı kaçtır?

Son 2 yılda toplam kaç hemşire yurtdışına göç etmiştir?

Çalışmak üzere yurtdışına göç etmeyi planlayan hemşire sayısındaki artış ile ilgili Bakanlığınız tarafından herhangi bir tedbir alınmış mıdır?

2022 yılı için yapılması planlanan hemşire ataması sayısı kaçtır? (Evrensel)

Editör: TE Bilisim