Yaklaşık 1 yıldır salgınla en önde mücadele eden hekimler ve diğer sağlık emekçileri çok yoruldu. Bu 1 yıllık süreçte 135’i hekim olmak üzere toplam 361 sağlık çalışanı Covid-19 sebebiyle hayatını kaybederken, çok sayıda sağlık çalışanı enfekte oldu. Talepleri karşılanmayan, salgınla mücadelede yalnız bırakılan hekimler çok yıprandıklarını, tükendiklerini dile getiriyor. Bu nedenle çok sayıda hekim izne ayrılırken birçok hekim de çareyi istifada buluyor.

Birgün gazetesinden Berkay Sağol'un haberine göre CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır geçen eylül ayında, Covid-19 sürecinde istifa eden ve rapor alan doktor sayılarını öğrenmek için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi. Önergeye gelen yanıt, sağlık emekçilerinin sorunlarına devletin ne kadar kayıtsız kaldığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Bakan Koca tarafından verilen yanıtta, Sağlık Bakanlığı’nda “rapor alan tabiplere ilişkin istatistiki bilgilerin bulunmadığı” ifade ediliyor.



Öte yandan yanıtta, 10 Mart 2020 ile 8 Eylül 2020 tarihleri arasında 858 uzman tabip, 144 asistan ve bin 410 tabip olmak üzere toplam 2 bin 412 hekimin istifa ettiği belirtiliyor. Yanıtta ayrıca, 487 uzman tabip, 31 tabip ve 4 diş hekiminin özel hastanelere geçiş yaptığı bilgisi yer alıyor.

"BAKANLIKTA NASIL VERİ OLMAZ?"

Bakan Koca’nın yanıtını değerlendiren CHP Milletvekili Tacettin Bayır, “Sağlık Bakanlığı’nın elinde rapor alan doktor sayılarının verisi nasıl bulunmaz?” diye sordu.

BirGün’e konuşan Bayır, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı verilerinde, kendi bakanlığını ilgilendiren sorunun yanıtı yok. Anlamakta güçlük çekiyorum. Bu soruyu, Dışişleri Bakanlığı’na mı sorsaydık? Bu konu üzerinde özellikle duruyorum; çünkü o tarihlerde rapor almak isteyen doktorlara izin verilmediği haberleri sıklıkla dile getiriliyordu. 2 bin 412 doktorun istifalarına, rapor alamamaları mı gerekçe oluşturdu? Bakanlık bu sorumuza cevap verseydi, belki de rapor almak isteyip de alamayan ve görevine devam ederken Covid-19 hastalığından hayatını kaybeden doktor sayısı rakamlarına da ulaşabilirdik veya bu üzücü durumun engellemesini sağlayabilirdik.”

Birgün
Editör: TE Bilisim