Kanun teklifinin 7 ay önce Meclis’e sunulan tekliften son derece geride ve kapsamı dar bir şekilde Meclis’e geldiğini söyleyen Çakırözer, “Kapsamı dar, iyileştirmeleri yetersiz bir teklif hiçbir şeye çare olmaz. Kamuda ve özel sektörde çalışan 39 kategorideki tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak, sağlık çalışanlarının hem çalışma koşullarını, hem de mali ve özlük haklarını, çalışanları memnun edecek düzeyde iyileştirecek geniş kapsamlı bir düzenlemeye acil ihtiyaç var” dedi. 

Konuşmasında covid döneminde özveriyle çalışan sağlık emekçilerine teşekkür eden Çakırözer, “Covid döneminde hepimizin sağlığı için özveriyle, ölümle karşı karşıya çalışan tüm sağlık çalışanlarına minnettarız. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulmaması bizim en büyük üzüntümüzdür. Bu konuda parlamentonun yeterince üzerine düşeni yaptığı kanaatinde değiliz” dedi. 

Eskişehir'de BBP'den AK Parti'ye: Aklınızı başınıza alın AKP'liler

Eczacı, hemşire, tekniker, memur, veteriner niye yok? 

Meclis’e sunulan teklifin yetersiz olduğunu ve herkesin kaygılandığı hekim göçünü önleyecek düzenlemeler içermediğini söyleyen Çakırözer, şöyle konuştu: 

“2012'de 59 olan yurt dışına giden hekim sayısı, sadece bu yılın ilk beş ayında 945'e çıkmış. Son on yılda 6.274 sağlık çalışanı göç etmiş. Bu teklif bu göçü engelleyebilecek durumda değil. Neden? Çünkü sadece çok sınırlı iyileştirmeler getirmekte. Sağlık alanında hizmet veren 39 kategorideki sağlık çalışanlarından sadece 3'ü kapsam içine alınıyor. 121 bin kişiyi kapsayan teklif 4 bin eczacıyı, 154 bin hemşireyi, 53 bin ebeyi, 70 bin sağlık memurunu, 54 bin sağlık teknikerini, işçi ve yine geçici personel kapsamında 167 bin personeli kapsamamakta. Veteriner hekimler bu kapsama alınmamış. Kamu eczacıları teşhis tedaviyle sağlık hizmetlerinin ayrılmaz parçası iken bu teklifte özlük hakları bulunmamakta. Hemşirelerin burada yok sayılması kabul edilemez.”

"Yüzde 85 performans alamıyor" 

Sağlık çalışanlarının yüzde 85’inin performans alamadığını da söyleyen Çakırözer, “ ‘Maaş artı sabit artı performans’ deniyor ama çalışanların yüzde 85'inin hiçbir zaman performans alamadığı bize gelen şikayetler arasında. Mesela Eskişehir'de ben kendim meslek örgütleriyle görüştüğümde son 10 yıldır sağlık çalışanlarından sadece yüzde 15'i performans alabildiğini söylüyorlar. Onlar da üçüncü basamak hizmetlerinde çalışan doktorlar, yoğun bakımdaki doktorlar, hemşireler. Ama onun ötesinde ilçe hastaneleri, 112 Acil bakım servisleri yok deniliyor.  Bunun da düzenlenmesi lazım” dedi. 

Emekli hekimlerin taleplerini de gündeme getiren Çakırözer, “Emekli hekimler için getirilen düzenleme son derece yetersiz. Emekli olup özel hastanelerde çalışma durumunda olan hekimlerden kesilen ilave ücretin kesilmemesi gerekmektedir” diye konuştu. 

"Geniş kapsamlı düzenlemeye ihtiyaç var" 

Sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğunu söyleyen Çakırözer, görüşmelerde şu talepleri sıraladı:

“Tüm sağlık personelini kapsayacak bir düzenleme gerekmektedir. Ek ödeme, performans gibi düzenlemeler yerine sabit, temel maaşta iyileştirme şarttır. Ama bunu burada görememekteyiz. Bunun aynı zamanda emekliliğe de yansıması gerekmektedir. Tüm uyarılara rağmen iktidar sağlık çalışanlarının çalışma koşullarında giderek artan sorunları, özlük ve mali haklarındaki gerilemeleri görmezden gelmeye devam etmektedir. Getirilen teklif kısmi iyileştirmelerle hem kapsam olarak dar, hem de içerik olarak yetersizdir. Bu açıdan kamuda ve özel sektörde çalışan 39 kategorideki tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak, sağlık çalışanlarının hem çalışma koşullarını hem de mali ve özlük haklarını, çalışanları memnun edecek düzeyde iyileştirecek geniş kapsamlı bir düzenlemeye acil ihtiyaç vardır.”

Eskişehir'de sağlık çalışanlarına teşekkür 

Çakırözer, teklifin Meclis görüşmelerinin ardından Sağlık Sen Eskişehir Şubesi’nin Genel Kurulu’na da katılarak Eskişehir’deki sağlık çalışanları ile bir araya geldi. Eskişehir’deki sağlık çalışanlarına emekleri için teşekkür eden Çakırözer, Meclis’te görüşülen teklifin tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde düzenlenmesi çağrısını yeniledi. Çakırözer, “Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Eskişehir’imizde de sağlık emekçilerimizin hepimizin sağlığı için gece gündüz demeden özveriyle çalışıyor. Tüm sağlık çalışanlarımızın emeklerine minnettarız. Sağlık emekçilerimizin hem çalışma koşullarının hem de özlük haklarının iyileştirildiği kapsamlı bir düzenleme için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. (Eskişehir Ekspres Net)

Editör: TE Bilisim