2021 MTV Oranları Ne Kadar?

2021 MTV oranları Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından YÜFE fiyatlarının açıklanmasının ardından yüzde 9,11 olarak belirlendi. Buna göre yeniden değerlendirme oranı olarak kabul edilmiş olan bu oran, yılbaşından itibaren diğer vergilerde olduğu gibi motorlu taşıtlar vergisi için de geçerlilik kazanacak. Bu bakımdan 2021 yılından itibaren motorlu taşıtlar vergisi oranları yüzde 9,11 oranında arttırılacak ve 2018 sonrası trafiğe çıkan 1 – 3 yaş aralığındaki araçlar için en düşük MTV oranı bin 52 TL olarak uygulanacak.

1 – 3 yaş aralığında ancak motor hacmi 1,3 litre ile 1,6 litre olan araçlarda vergisiz fiyatların 56 bin lirayı aşmaması halinde bu araçların sahipleri yeni yılda bin 831 TL MTV ödemesi yapacaklar. Türkiye’de en çok satan araç gruplarına bakıldığında ise 2018 yılından sonra trafiğe çıkan araçların motor hacimleri 1,3 litrenin altında kalanlar oldukları için vergisiz fiyatı 56 bin TL’nin altında kalanlar bin 51 TL yıllık MTV ödemesi yapacaklar.

MTV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

MTV hesaplaması yapmak için aracın türü, yaşı ve motor hacmi temel alınıyor. Aynı zamanda aracın otomobil, kamyon, panelvan, otobüs, minibüs gibi çeşitleri de hesaplama da farklılık taşıyor. Otomobil ve motosikletlerde yaş ve silindir hacmine, otobüs ve minibüslerde ise yaş ve oturma kapasitesine, kamyon ve kamyonetlerde ise aracın yaşının yanında azami toplam ağırlığı temel alınarak hesaplama yapılıyor. MTV ödemeleri ise yıllık iki seferde yapılıyor. Buna göre toplam MTV tutarı yarısı Ocak ayında yarısı ise Temmuz ayında ödeniyor

MTV Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

MTV borç sorgulama işlemleri e – devlet üzerinden yapılmaktadır. E -devlet’e giriş yapıldığında üzerinize kayıtlı olan araçların MTV borçlarını görebilirsiniz. MTV ödenmediği durumda ise faiz işlediği gibi aynı zamanda araç satışı da yapılmamaktadır.

Editör: TE Bilisim