Bilindiği üzere 2018 yılı nisan ayında, 696 sayılı kanun hükmünde kararnameye istinaden kamuda taşeron olarak bilinen işçiler kamuda sürekli işçi kadrolarına alınmıştı. 4857 sayılı iş kanunu gereği 8 saatlik çalışma süresinde yarım saat, 11 saatlik çalışma süresinde 1 saat ve 11 saatten daha uzun süreli çalışmalarda ise 2 saat ve üzeri ara dinlenmesi kullanılması zorunlu kılınmıştır.

Ancak 112 il ambulans servisi çalışma yönergesinde ve Acil sağlık hizmetleri yönetmeliği gereğince il bazında hizmet veren ambulansların 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermesi zorunlu kılındığından işçilere kurum tarafından ara dinlenmesi verilmeyip bu süreleri çalışma saatlerinden eksiltilerek ücretlerinde düşüş söz konusu olmakta idi. Uygulama birliği sağlanamamasından ötürü mağdur olan işçiler ise bu ara dinlenmesi sürelerinin çalışma süresine dahil edilmesini istese de kamu tarafından uygulama birliği sağlanamadığı için işçilerin mağduriyeti giderilemedi.

Sağlık bakanlığında yetkili sendika olan Hak iş- Öz Sağlık İş sendikası işçilerin bu mağduriyetini gidermek için yerel mahkemeye başvuruda bulundu ve 112 Ambulans Sürücülerinin Ara Dinlenmesine İlişkin Dava Yerel Mahkeme Tarafından Kabul edildi. Dava kararının istinat süreci bittikten sonra işçilerin hakları geriye dönük olarak ödenebilecek. Sürecin netleşmesi için mahkeme tarafından kesinleştirilmiş nihai karar çıkması beklenmekte.

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan ambulans sürücüsü işçilerin yaptıkları işin niteliği gereği, kullanamadıkları ara dinlenme süreleri ile ilgili açılmış olan emsal davada yerel mahkeme tarafından 21.10.2019 tarihinde “Davacının yaptığı iş itibari ile ambulans şoförü olması sebebi ile düzenli bir mola vermenin imkanının bulunmadığını, bu nedenle nöbetlerini kesintisiz olarak çalışma ile geçirdiğini sonucuna varılmış, çalışma saatleri açıkça belli olduğundan yazılı belgeye dayalı olarak fazla çalışmanın tahakkuk edilenden daha fazla yapıldığı hususunun işverenin yazılı belgeleri ile sabit olduğu anlaşıldığından, davanın kabulüne” karar verilmiştir.

Emsal nitelikteki bu karar, ambulans şoförü işçilerin en büyük problemlerinden birinin çözümü noktasında umut verici ve son derece önemli olup, bu kararın üst mahkemeden olumlu dönmesi halinde geriye dönük hak kayıpları giderilecektir.

Editör: TE Bilisim