ALANYA Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ahmet Aslan, üniversite ile Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında yaşanan koordinasyon sorunlarını Yeni Alanya’ya anlattı. “Hâlâ çok büyük eksikliklerimiz var. Bu eksikliklere bir de hocalarımızın kaprisi, uzmanların motivasyon bozukluğu eklenirse işin içinden çıkılmaz hale gelir. Ben açık sözlü biriyim, lafımı da esirgemem, Alanya’da böyle sorunlar var üniversitedeki hocalarımızdan bazıları kendilerinden beklenen performansı ne yazık ki gösteremiyorlar” dedi.
‘PERSONEL ÖZVERİYLE ÇALIŞMALI’
Sağlık çalışanlarının iyi niyeti ve özverisi ile bu sorunların üstesinden gelinebileceğini belirten Aslan, “Bu hastane ve üniversitenin ikisi de devletin ve milletin. Herkes bu bilinçle çalışır ve elinden gelen katkıyı sunarsa Mersin, Antalya ve Konya hinterlandındaki büyük bir coğrafyaya çok iyi bir hizmet sunacağımızı düşünüyorum. Hâlâ çok büyük eksikliklerimiz var. Bu eksikliklere bir de hocalarımızın kaprisi veya uzmanların motivasyon bozukluğu eklenirse işin içinden çıkılmaz hale gelir” diye konuştu.
‘MOTİVASYON EKSİKLİĞİ HAD SAFHADA’
Uzman personelin gerekli bazı birimlerde altyapı teknik imkanlarının henüz oturmamış olmasını bahane ederek motivasyon kaybı yaşamalarının yardımcı sağlık ve idari personele de yansıdığını söyleyen Aslan, bunun döner sermaye gelirlerini de düşürdüğünü vurguladı. Ek gelir olan döner sermaye gelirinin düşmesi sebebiyle hekim, hoca, uzman, hemşire ve diğer personelde motivasyon kaybı yaşandığını dile getiren Aslan, “Her şeyden önce acilen bir başhekim atanması gerekli. Neden atanmıyor, bunun sebeplerini tam olarak bilemiyorum. Fakat 9 ay geçmesine rağmen bu henüz yapılmadı. Belki önceki kötü hatıralar nedeniyle ince eleyip sık dokunuyor veya bizlerin bilemediği başka nedenler olabilir. Oysa şu anki kadroda mevzuata uygun atanabilecek hocalarımız var. Siz atamayı yaparsınız, eğer yeterli performansı göstermiyorsa görevden alırsınız. Benim de liyakatim yetiyor ama bu konuyu dile getirince insanlar ‘Acaba bir beklentisi mi var?’ diye yorumlayabilir. Benim böyle bir beklentim yok ama yaptığım görevler ortada. Görev verilirse de kaçmayız” diye konuştu.
‘TEKNİK ALTYAPI SORUNLARI VAR’
Şu anda ameliyathanelerin çalıştığını ancak bir ara tamirat nedeniyle yaklaşık bir ay kapalı kaldığını belirten Aslan, “Bu süreç içerisinde ben de ameliyatlarımı ertelemek durumunda kaldım. Maalesef TOKİ’nin ihale ettiği hastanelerde bazı teknik altyapı detaylarının yeterince iyi yapılamamasından kaynaklanan bir sorun var. Şu an ameliyathanenin hijyen ortamı çok daha mükemmel hale geldi. Hastane daha tam kapasitesiyle çalışmıyor, bundan dolayı çeşitli nedenlerle Konya’ya, Ankara’ya, Antalya’ya çok sayıda hasta gitmek zorunda kalıyor veya sevk ediliyor. Ben elimi taşın altına koyup burada daha önce burada yapılmayan birçok ameliyatı yapmaya başladım. Ama herkes işin bir ucundan tutarsa bu işler daha hızlı çözülür. Ancak herkes topu birbirine atarsa veya devletten medet umarsa işler uzun süre daha böyle sürer” dedi.
‘HASTA VE HASTA YAKINLARI MAĞDUR’
Hastanenin en büyük sorunlarından birinin de kantin olduğunu söyleyen Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ahmet Aslan, “Kantinlerimiz aylardır kapalı. Vatandaş gibi çalışan da mağdur. Ben de zaman zaman çay veya kahve içmem gerektiğinde civardaki pastanelere gidiyorum. Ben de isterim hastanemde bir kantin olsun, çok uzaklaşmadan işlerimi halledeyim, hemen hastalarıma döneyim fakat maalesef şu anda bunu yapamıyoruz” dedi.
‘BİRÇOK ÖNEMLİ BÖLÜM HENÜZ AÇILMADI’
Hastanede kalp merkezini henüz kuramadıklarını söyleyen Aslan, “Alanya’da henüz anjiyo yapılamıyor. Alanya’da sadece özel hastanelerden birinde yapılıyor fakat her hastanın özel hastaneye gitmeye maddi durumu müsait olmayabilir. Dolayısıyla kalp merkezini bir an önce hayata geçirip en azından önce anjiyo, sonra da açık kalp ameliyatlarını yapmaya başlamamız lazım. Diğer yandan el cerrahisi ve mikro cerrahi merkezimiz yok. Alanya’da el cerrahisi ile gönüllü olarak uğraşan, özelde çalışan bir arkadaş var ama bildiğim kadarıyla onun da yan dal uzmanlığı yok” dedi.
‘BAZI BÖLÜMLERE FAZLA PERSONEL ALINDI’
Hastanede ve üniversitede idari ve yardımcı sağlık personeli konusunda da büyük eksikler olduğunu dile getiren Ahmet Aslan, “Siz sağlık personelini idari kadroda çalıştırır, kendi kurumlarınızdaki bazı personeli geçici görevle başka yerlere gönderir, yani personel envanterinizi etkili düzenleyemezseniz sıkıntıyı büyütürsünüz. Bütün hastaneler bunu yaşıyor ama biz daha çok yaşıyoruz. ALKÜ Tıp Fakültesi’nde cildiye ve hematoloji hocası yok. Radyolojide yeterli hoca ve uzman olmasına rağmen yeni hocalar alınmış. Bu tamamen koordinasyonsuzluktan kaynaklanıyor” dedi.
‘HİÇ KİMSEYLE ŞAHSİ SORUNUM YOK’
Söylediği tüm sorunların tamamen kendi deneyimlerimden ve kişisel fikirlerinden kaynaklandığını da vurgulayan Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ahmet Aslan, “Benim hiçbir kişi, kurum, kuruluşla ilgili bir sorunum yok. Hiç kimseyi de suçlamıyorum. Ama var olan, herkesin zaten bildiği sorunlara biz ‘kral çıplak’ diye bakabiliyoruz. Evet, birilerini bir yerlere bir şekilde getirmek lazım ama ehliyete ve liyakate dikkat etmek lazım. Ülkemizin geçmişte yaşadığı çeşitli gruplara ayrıcalıklar gibi durumlarla kimse bir yerlere getirilmemeli” dedi.

Kaynak:https://www.yenialanya.com/saglik/alku-egitim-ve-arastirma-hastanesinde-sorunlar-bitmiyor-h375576.html

Editör: TE Bilisim