Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Hayri Anıl Çetin, devletin resmi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yoksulluk sınırı olan 6 bin 750 TL’nin en düşük devlet memuru maaşı olarak verilmesini, derece ve kademe ile unvan dikkate alınarak bunun üzerinde ücretlerin olmasını talep etti.
Kesk ek gösterge, kadro, yardımcı hizmetler sınıfı ve diğer mail ve sosyal konularda önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
Başkan Çetin, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Biz kamu emekçilerinin 2020 ve 2021 yılları için özlük, sosyal ve ekonomik taleplerimizi işverenimiz statüsünde bulunan hükümet ile müzakere edeceğimiz toplu sözleşme süreci 1 Ağustos 2019 Perşembe günü Çalışma Bakanlığı’nda başladı. Kasım 2018 tarihinde yapılan KESK Danışma Kurulu’nda ve KESK karar alma organı olan KESK Genel Meclisi’nde toplu sözleşme sürecine yapılan değerlendirmede taleplerimizi işyerlerimizde tartışarak oluşacak taleplerimiz üzerinden gidilmesi kararı alınmış ve Aralık 2018 tarihi itibarı ile gerek basın açıklamaları gerek işyerleri ziyaretlerinde ve Şube Temsilciler Kurullarında belirlenen taleplerimiz Merkez Temsilciler Kurulunda ve Başkanlar Kurulunda değerlendirilmiştir.
Ulusal basında da görüldüğü üzere Konfederasyonumuz ve Sendikalarımızın kademelerinde 6 arkadaşımıza gözaltı yapılmış, başta KESK Genel Başkanımız Aysun Gezen olmak üzere birçok arkadaşımız kullanılan kimyasal gazın etkisi ile ve polis kalkanları kullanılarak yaralanmıştır. Buradan bir selamda kamuda süren ve grev sürecine evrilmiş Türk-İş ve bağlı Sendikalarının mücadelelerini selamlıyor. Mücadelelerinin mücadelemiz olduğunu belirtmek isterim. Toplu sözleşme masasında belirttiğimiz gibi taleplerimiz çok nettir. Devletin resmi kurumu olan TÜİK’in yoksulluk sınırı olan 6 bin 750 TL’nin en düşük devlet memuru maaşı olarak verilmesi, derece ve kademe ile unvan dikkate alınarak bunun üzerinde ücretlerimizin olmasını talep ediyoruz.
EK GÖSTERGEDE 800 PUANLIK ARTIŞ
Emekli keseneklerinin emekli aylığına yansıtılarak emekli olduğumuzda hak kaybı yaşamak istemiyoruz. Siyasi iktidarın seçim öncesi ‘müjde’ diyerek kamuoyu ile paylaştığı 3600 ek göstergenin tüm önlisans ve lisans mezunlarına verilmesini, diğer kamu emekçilerinin de ek göstergesinde 800 puanlık artış talep ediyoruz. Yardımcı hizmetler sınıfına da ek gösterge talep ediyoruz.
KADRO TALEBİ
Anayasanın amil hükmü ‘kamu hizmetleri nitelikli kamu personeli eli ile yürütülür’ hükmü gereğince sözleşmeli, ücretli ve kadro karşılığı kadrolardaki kamu emekçilerine kadro talep ediyoruz. İşe başlamada ve unvan yükselmelerde mülakat, arşiv araştırması, sendikal tercih değil liyakat istiyoruz. Vergide Adalet istiyoruz. Yoksulluk sınırına kadar kısmın vergiden muaf sonrasında en alt dilimden vergilendirilmesini talep ediyoruz. Kadın-erkek gözetilmeksizin 50 çalışanın olduğu her işyerinde kreş talep ediyoruz. Kadın istihdamının önündeki engellerin ve görevde yükselmede ayrımcılığın kaldırılmasını talep ediyoruz. Emeklilikte taşa takılanlar ile ilgili yasanın bir an önce çıkartılarak mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyor.”
yaklaşık 10 yıldır kamu görevlisiyim sağlık lisansiyeriyim psikoloğum yeni başlayan öğretmen bizden fazla maaş alıyor işçiye şuna buna seyyanen zam var ama bize yüzde üçü beşi geçmiyorlar lise mezunu memur maaşı alır olduk ne bi döner var ne bi performans ve bu kimseninde umrunda değil maalesef adamlar yetkili sendikaya kızıyor sövüyor ama hala kapısında kul gibi bekliyor sendikanın ne diyeyim buda bize müstehak alırız yüzde üçümüz birini yer ikisini biriktirirz:)