Manisa Tabip Odası, Meslek Örgütleri, Sendikalar öncülüğünde bugün, öğle arası hastane bahçesinde bir ayaya gen Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi çalışanları, başhekimin hastanede huzursuzluk ve gerginlik yarattığı, çalışanlara baskı uyguladığı iddiası ile basın açıklaması gerçekleştirdi.

Hastane çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği basın açıklamasında grup adına açıklama yapan Manisa Tabip Odası başkanı Dr. Şahut Duran, “2016 yılından bu yana hastanede 3 başhekim görev almış ve her 3 başhekim görevi süresince hastane iyi yönetilememiş, hastanede çalışma barışı bozulmuş, bu hastaneye uzun yıllar emek vermiş personeline hürmetsizce davranılmış, bununla da yetinilmemiş son dönmede başta doktorlar, psikologlar, hemşireler mobbinge varan muamelelere maruz kalmaya başlamışlardır” dedi.

Duran sözlerine şöyle devam etti.

“Son bir yılda hastaneden 10 hekim planları dışında istifa ederek, tayin isteyerek ya da emekliye zorlanarak hastaneden ayrılmak zorunda bırakılmışlardır. Hastanemizde çalışma barışı yok olmaya başlamış,onlarca personel ayrılma planları yapmaya başlamıştır.Yıllarca hastanede çalışan ebe hemşireler istemleri dışında başka hastanelere gönderilmişlerdir. Hastane içinde adaletsiz uygulamalar ve kişisel sebepler nedeniyle birçok, psikolog, sağlık memuru, hemşire, personel ceza niyetine sürekli değişik servislerde ve bölümlerde çalışmaya zorlanmıştır. Sonuç olarak bu hastane iyi yönetilememektedir. Çalışanlar huzurlu değildir. Yönetim kademesi bu hastanenin gerçekleri ile bağdaşmayan kararlar almakta fütursuzca hareket etmiş, iyileştirme adına alınan kararlarda bilimsellikten, deneyimden ve hastanenin 100 yıllık geleneğinden yararlanılmamıştır. Hastanede yönetimle çalışanlar arasında bağ kopmuştur. Yani Bu hastaneye bir el girmiş ve her şeyi altüst etmiş,yeniden yapmaya çalışmış ancak bunda başarılı olamadığı gibi hastanenin genetiği de bozulmaya başlanmış ve bu süreç devam etmektedir.

Bu hastane 11 il ve 15 milyon nüfusa hitap eden ve bu bölgenin ruh sağlığı alanında referans hastanedir. Yıllık ortalama 150 bin hastaya ayaktan poliklinik hizmeti, 10 binin üstünde yatarak tedavi hizmeti verilmektedir. Bunun dışında bölgenin tek adli psikiyatri bölümü bu hastane bünyesindir.

Hastanemize çok yoğun talep olmasına rağmen özellikle son dönemde değişik gerekçeler öne sürülerek servisler kapatılmakta, yatak sayıları azaltılmakta ve hastanenin adeta işlevsizleştirilmesine varan idari kararlar ile karşı karşıyayız. Israrla bağlı bulunan illerin buraya olan taleplerinin azalmadığını ifade etmemize rağmen bu uyarılar göz ardı edilerek yatak sayısı azaltma ve servis kapatma uygulamaları hayata geçirilmiş ve geçirilmeye devam edeceği anlaşılmaktadır. Son bir yıl içerisinde hastanenin 200 e yakın yatağı devre dışı bırakılmaktadır. Bu hastanenin hizmet verdiği sosyal kesim daha çok alt sosyo ekonomik çevreden gelmektedir. Bu hastaların gidebileceği başka ruh sağlığı hizmeti verecek merkez olmadığı için ileride büyük sıkıntıları yaşanması olasıdır.”

Yaptıkları açıklamanın amacının yetkilileri ve toplumu uyarmak olduğunu belirten Duran, acil önlem alınmasının önemine dikkat çekerek, başhekimin uygulamalarının hastanede iş barışı bozduğunu vurguladı.

Manisa Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Manisa Şubesi , Türk sağlık Sen Manisa Şubesi, Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Manisa Şubesi, Türkiye Psikiyatri Derneği ve Genel Sağlık İş Sendikası adına yapılan basın açıklamasının uyarı belirtilerek önlem alınmadığı koşulda uyarı eylemlerinin süreceği belirtilmiştir.

Editör: TE Bilisim