Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Birleşik Krallık Parlamentosu milletvekili heyetini kabul etti. Görüşme öncesinde Ankara Şehir Hastanesi’ni ziyaret eden İngiliz Parlamenterler, hastanenin fiziki yapısından ve sağlık personelinin gayretli çalışmalarından çok etkilendiklerini ifade ettiler.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Birleşik Krallık Parlamentosu milletvekillerinden oluşan heyeti makamında kabul etti. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede iki ülke sağlık politikaları ve iş birliği alanları ele alındı.

Bakan Fahrettin Koca, iki ülke arasında geçmişe dayanan bir iş birliği olduğunu ve mevcut iş birliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Birleşik Krallık’ta var olan Kamu-Özel İş birliği Modelinin Türkiye’de de başarıyla uygulandığının altını çizen Koca, bu modeli geliştirerek devam ettireceklerini söyledi.
Teknoloji transferi konusuna özellikle önem verdiklerini belirten Koca; “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Birleşik Krallık muadil kuruluşu Ulusal Sağlık Hizmetleri Mükemmeliyet Enstitüsü (NICE) arasında iş birliğini geliştirmek istiyoruz.

Özellikle ilaç ve tıbbi cihaz konularında ortak çalışmalarımızı güçlendirmeliyiz. Sağlık turizmi ve sağlık yatırımları yine çok önem verdiğimiz konular arasında. İngiltere’den Türkiye’ye sağlık turizmi kapsamında çok sayıda hasta geliyor. Bu sayıyı da artırmalıyız.” dedi. Bakan Koca, Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) koordinasyonunda Birleşik Krallık’ta tanı merkezi açmak istediklerini, Türkiye’de tedavi görecek hastaların belirlenmesi ve tedavi sonrası kontrollerini kendi ülkelerindeki bu merkezlerde yaptırabilmelerinin büyük kolaylık olacağının altını çizdi.

Sağlık Bakanı ayrıca, her iki ülke arasında sağlık alanındaki iş birliği ve ticari faaliyetlerin geliştirilmesi amacıyla Kasım 2019’da bir mutabakat zaptı imzalama çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ve bu anlaşmanın ilk çıktısı olarak Türkiye-Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu’nun 2020 Mart ayına kadar İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Heyet üyesi milletvekilleri görüşmeden önce Ankara Şehir Hastanesi’ni ziyaret ettiklerini, fiziki yapının mükemmelliğinden ve sağlık personelinin gayretli çalışmalarından çok etkilendiklerini ifade ettiler. Heyet adına söz alan Muhafazakar Parti milletvekili David Amess, Birleşik Krallık Parlamentosunda on yıldır sağlık komisyonlarında görev aldığını, Türkiye’deki sağlık alanında gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve mevcut iş birliğini artırmaya hazır olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim