Sağlık-Sen Genel Merkezimiz tarafından 6.694 sağlık çalışanına yapılan anketten çarpıcı sonuçlar çıkmıştır. Yıllardır Sağlık-Sen olarak ifade ettiğimiz sağlık çalışanlarının iş yükünün her geçen gün arttığı, sağlık çalışanlarının aile ve sosyal hayatlarının tamamen bittiğini yaptığımız son ankette göstermektedir. Yaptığımız anket sonucunda boşanmış olan sağlık çalışanlarının yüzde 35,6 sı boşanmasında mesleğinin etkisinin olduğunu düşünmektedir. Nöbet tutan sağlık çalışanlarının yüzde 44,3'ü mesleğini boşanma nedeni olarak görmektedir. Yine sağlık çalışanları için çocuk bakımıyla ilgili en çok yaşadıkları sıkıntıyı bakıcı/kreş sorunu oluşturmaktadır. Ankete katılan hemşire ve ebelerin boşanma nedeni olarak nöbetleri daha yüksek oranda belirttikleri de saptanan bir gerçeklik oldu.

Yıllardır sağlık çalışanlarının eksik personel nedeniyle nöbetten nöbete koştuğunu, personel sayısının arttırılarak Sağlık Bakanlığının bu soruna acil çözüm üretmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'mızda da maalesef bu sorun her geçen gün artarak devam etmektedir. Yeni açılan sağlık tesisleri ile beraber bu sorun daha da büyümektedir. Özellikle şehir hastanesinin açılması ile beraber aylık fazla mesai sürelerinde çok ciddi artışlar yaşanmaktadır. Şehir hastanesindeki personel ihtiyacının giderilmesi için diğer hastanelerden yapılan geçici görevlendirmeler nedeniyle fazla mesai süreleri 100 saatin üzerine çıkmıştır. Özellikle Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çekirge Devlet Hastanesinde var olan fazla mesai sıkıntısı yapılan geçici görevlendirmeler ile tahammül sınırlarını aşmıştır. Sağlık çalışanı arkadaşlarımız  ailelerine, çocuklarına ve sosyal hayatlarına zaman ayıramamaktadır. Buda ister istemez arkadaşlarımızın aile düzenlerini bozmakta ve evlerinde huzursuzluk yaşamalarına neden olmaktadır. Yaptığımız anket çalışması bunun en açık göstergesi olmuştur.

Sağlık-Sen olarak tekrar ifade ediyoruz ki Sağlık Bakanlığı bu duruma acilen çözüm bulmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 12 Bin sağlık personeli alımının bir an önce tamamlanması ve yeni sağlık personelinin hemen göreve başlaması gerekmektedir. Sağlıkta dönüşüm programının gerçek kahramanları olan sağlık çalışanlarının biraz nefes alması için artık angaryaya dönüşen bu sistemin sona erdirilmesi gerekmekte ve çalışan arkadaşlarımızın evlerindeki en büyük mutsuzluk sebebi olan fazla mesai uygulamaları en aza indirilmelidir. Diğer tüm konularda olduğu gibi bu konuda da Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarımızın yanlarında olduğumuzu ifade ediyorum.

Gökhan YÜNKÜL

Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi

Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı

Editör: TE Bilisim