Artan üniversite sayısı nedeniyle diş hekimliğinde de işsizlik sorunu çığ gibi büyüyor. Diş hekimliği öğrencileri, sosyal medyadan atama taleplerini “Diş hekimlerine kulak ver” mesajı ile paylaştı.

3 bin civarında diş hekimi, devlet hastanelerinde hizmet verebilmek için atama bekliyor. Artan kontenjanlar ve üniversite sayısı nedeniyle atama bekleyen diş hekimi sayısı da giderek yükseliyor. 2002’de 18 olan diş hekimliği fakültesi sayısı 84’e ulaştı. Her yıl 4 bin 900 diş hekimi mezun oluyor. Son yıllardaki atama sayıları ise mezunları istihdam etmekten çok uzak. Sağlık Bakanlığı, 2016’da 6, 2017’de 3, 2018’de 2, 2019’da 1 atama yaptı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde 4. sınıfta okuyan Mert Yıldız, Aydınlık’a genç diş hekimlerinin karşı karşıya kaldığı işsizlik sorununu anlattı. Yıldız, “Üniversite sınavlarında yüksek puanlar alarak diş hekimliğini tercih eden öğrenciler, işsizlik tehlikesi altında. Maddi durumu yeterli değilse diş hekiminin dışarıdan ithal edilen malzemeleri edinip özel muayenehane açma imkanı yok. Sağlık hizmeti vermek istiyoruz ama atama yapılmıyor” dedi.

HOCALAR KAĞIT ÜSTÜNDE

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, artan fakülte ve kontenjanlarla ilgili sorunu defalarca yetkililere bildirdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Prof. Dr. Ataç, “Artan kontenjanlar hem işsizlik hem de sağlık hizmetinde niteliğin azalması anlamına geliyor. Diş hekimi, örneğin diş çekerken elin hareketlerini görerek öğrenir. Henüz öğretim üyesi vasfını almamış olan yeni mezunlar, açılan üniversitelerde hoca oluyor. Üniversite açılabilmesi için kâğıt üstünde görünen hocalar var. Oysa hoca orada yok, yeni mezunlar var” dedi.


MALZEME MASRAFLARI ÖĞRENCİNİN CEBİNDEN

Öğrenciler, 4’ncü sınıftan itibaren hasta bakmaya başlıyor. Bu sırada kullanılan eldiven, hasta önlüğü gibi malzemelerin ücreti pek çok üniversitede öğrenciden alınıyor. Mert Yıldız, “Yıllık 5 bin lirayı buluyor. Asgari ücretle geçinmeye çalışan öğrencilerin aileleri bu yükü kaldıramıyor. Masraflar arttıkça okulu bırakmak zorunda kalan arkadaşlarımız oluyor Örneğin ben 18 gün hasta bakıyorum. Kullandığım üç kutu eldivenin iki kutusunu ben almak durumundayım” dedi.

ARAŞTIRMAYA DA KAYNAK YOK

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, üniversite hastanelerinde döner sermayeye göre farklı uygulamalar olabildiğini söyledi. Ataç, “Biz Hacattepe Üniversite’nde öğrencilerin mümkün olan bütün malzemelerini vermeye çalışıyoruz. Üniversiteler bu sorunu çözemez, desteğe ihtiyaç var. Bir dolguya devlet 30 lira ödüyor oysa onun masrafı 50 lira. Yalnızca öğrencilerin masrafı meselesi değil, araştırma yapmak isteyen öğretim üyeleri de masrafları cebinden ödemek durumunda kalıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim