Konuyla ilgili Bitlis İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur şöyle konuştu: "Ülkemizde toplam kanser insidansı ise yüz binde 210,2’dir. Kalın bağırsak kanserleri ise hem kadınlarda hem de erkeklerde tüm kanserler arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Erkeklerde yüz binde 22,8 ve kadınlarda ise yüz binde 13,8 sıklığında görülmektedir.
Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en bilinen risk faktörleri; sigara ve alkol kullanımı, aşırı kilolu veya obez olmak, fiziksel olarak aktif olmamak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, ileri yaş, ailede benzer kanser öyküsünün bulunmasu ve bazı genetik hastalıklardır.

Kolorektal kanserlerde en sık görülen belirtiler ise bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi, bağırsakta tam boşalmama hissi, dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikayeti ve bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybıdır.
Diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu nedenle amaç, daha kanserde belirti yokken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması, kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Erken tanı durumunda poliplerin alınması kanseri önlerken; var olan kanseri erken dönemde tanımak da tedavi etkinliğini ve sağ kalımı arttırmaktadır.
Sağlık Bakanlığımızın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda Bitlis İli olarak Bitlis devlet hastanesi bünyesinde hizmet vermekte olan bir KETEM polikliniğimiz mevcuttur.

Taramada “gaytada gizli kan testi” uygulanmakta ve bu testi 50-70 yaş arasındaki herkesin 2 yılda bir yaptırması önerilmektedir. Ailede kanser öyküsü olan bireylerde ise bu taramalar daha erken yaşta başlatılmalı ve daha sık aralıklarla yapılmalıdır. İlimizde KETEM polikliniği ve aile sağlığı merkezlerinde 50-70 yaş arasında  kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde yapılabilmektedir. 50 yaşından sonra ise her 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir.
Bitlis ili olarak 2018 yılında 10.538; 2019 yılı ilk 5 ayında ise 3082 kişi kalın bağırsak kanseri açısından taranmıştır. Bu verilere göre son 2 yıl içinde risk grubundaki bireylerin büyük kısmına tarama yapıldığı görülmektedir. Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde en fazla 2. kolorektal kanser taraması yapan il olması nedeniyle başarı belgesi ile ödüllendirilmiştir."

Editör: TE Bilisim