Sağlık çalışanlarının talepleri Sağlık-Sen’in omzunda! 550 bin sağlık çalışanının sözcüsü Semih Durmuş, toplu sözleşme masasından beklentilerini dile getirdi.
Milyonlarca memuru ilgilendiren 5’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Sağlık iş kolunun yetkili sendikası olan Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen)  toplu sözleşme masasında sağlık çalışanlarının sorunlarını gündeme getiriyor. Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, toplu sözleşme masasından beklentilerini Milli Gazete’ye anlattı. 


Sağlık çalışanlarının ekonomik, özlük ve soysal haklar konusunda mağdur oldukları konular olduğunu dile getiren Durmuş, “Toplu sözleşmenin amacı karşılıklı iyi niyet içerisinde çalışma barışını sağlamaktır. Bizim sağlıktaki bir takım haksızlıkları dile getirerek, bunlara çözüm üreterek toplu sözleşmenin amacı olan iş barışını sağlamamız gerekiyor. Bizim en öncelikli konumuz döner sermaye. Yaptığımız bir anket çalışmasında sağlık çalışanlarının yüzde 98’i döner sermayenin adaletsiz olduğunu ifade etmişler. Bu tüm çalışanların yüzde 98’i tarafından dile getirilmiş bir gerçek. Bizler Sağlık Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerle bu konuyu dile getirdik. Toplu sözleşme masasına da getireceğimiz en önemli konu döner sermayedeki adaletsizlikleri ortadan kaldırarak daha adil ücret yönetmeliğinin belirlenmesi olacak” ifadelerini kullandı.

SORUNLARIN TEMELİ İSTİHDAM EKSİKLİĞİ
Diğer bir önemli konunun sağlık çalışanları sayısının az olduğunu belirten Durmuş, “Bugün Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sağlık hizmetlerinde 400 bin ebe hemşirenin hizmet vermesi gerekirken maalesef ülkemizde 150 bin ebe hemşire arkadaşımız 82 milyona sağlık hizmeti sunmaya çalışıyor. Bu bir sağlık çalışanının 3 hemşirenin yapması gereken işi yaptığı gerçeğini ortaya koyuyor. Bugün bir hemşire 3 hemşirenin işini yaptığında ona 3 hemşirenin alacağı ücreti vermiyorsak yapılması gereken sağlık çalışanı istihdamını artırmaktır. Sorunlarımızın temelinde yatan istihdam eksikliğidir, bunun giderilmesi gerekiyor” diye konuştu.

GECE ÇALIŞMA TAZMİNATI VERİLMELİDİR
“Sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinin artırılması gerekiyor” diyen Durmuş, birçok ülkede gece çalışan sağlık görevlilerine gece çalışma tazminatı verildiğini belirtti. Durmuş, devamında şunları kaydetti: “Türkiye’de de işçi sınıfına ve kamu hizmeti sunan işçi sınıfına gece çalışma tazminatı verilmektedir. Gece çalışmak insan anatomisine aykırı bir durum. Gece çalışanlar gündüz çalışanlardan daha fazla ücret alırlar. Onun için gece çalışanların ücreti farklı olmalıdır. Nöbet ücreti alırlar ama bir saatlik nöbet ücretine gelen karşılık mevcut mesai ücretinden daha fazla olması gerekir. Toplu sözleşme masasında, çalışanların alın terinin karşılığını almasını arzu ediyoruz. Mücadelemiz bu yöndedir.”

TALEPLER
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları düzenli olarak yapılmalıdır.
Üniversite hastaneleri arasında veya üniversitelerden Sağlık Bakanlığı’na mazeret durumlarına bağlı geçişlerde, kadro kısıtlaması uygulanmamalıdır.
Genel hayatı etkileyen koşullarda görev yapmak zorunda kalan sağlık çalışanlarının mali durumlarıyla ilgili sosyal denge sözleşmesine imkân tanınmalıdır.
Sabit ek ödemeler 15 puan artırılarak gelir vergisinden muaf tutulmalıdır.
Tüm gün hizmet veren kurum ve kuruluşlardaki çalışanlara, 24 saat kreş hizmeti sağlanmalıdır.
Lisans tamamlama hakkından 2014 sonrası mezunlar da faydalanmalıdır.

Editör: TE Bilisim