ORDU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ BAŞKANLIĞINCA AİLE HEKİMLİĞİNDE GEZİCİ SAĞLIK HİZMETLERİNİ TANITAN VİDEO HAZIRLANDI.

112 aile hekimliği birimi tarafından müdürlükçe tespit edilen uzak mahallerde gezici sağlık hizmeti verildiği, her ay yaklaşık 10 bin kilometre yol kat edildiği ve yaklaşık 84 bin vatandaşa ulaşıldığı belirtildi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin tanıtıldığı videoda hizmet alan vatandaşların görüşlerine de yer verildi.
 Aile hekimleri gezici sağlık hizmeti sunacakları bölgelerdeki yerleşim birimlerine bir plan dâhilinde periyodik aralıklarla ulaşmakta ve hizmet vermektedirler. Gezici sağlık hizmetine ilişkin planlama; coğrafi durum, iklim ve ulaşım şartları ile kendisine bağlı yerleşim birimlerinin sayısı dikkate alınarak ve gezici sağlık hizmeti sunulacak yerleşim yerine ulaşmak amacıyla yolda geçen süreler hariç olmak üzere her 100 kişi için ayda iki saatten az olmamak kaydıyla o yerleşim yerinde aile hekimi tarafından yapılır. Nüfusu 250 kişiye kadar olan yerleşim yerlerine en az ayda bir kez, 250 ile 500 kişi arasında olan yerleşim yerleri için en az ayda iki kez, nüfusu 500 ve üzeri olan yerleşim yerlerine ise en az haftada bir kez gezici sağlık hizmeti verilir. Gezici sağlık hizmeti bölgesinde Bakanlığa ait sağlık tesisi var ise bu tesisler hizmet için kullanılabilir.
Bu hizmet kapsamında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetleri, sağlıkla ilgili olarak kayıtlı kişilere rehberlik, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve üreme sağlığı hizmetleri, periyodik sağlık muayenesi, kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramaları (kanser, kronik hastalıklar, gebe, lohusa, yenidoğan, bebek, çocuk sağlığı, adölesan, erişkin, yaşlı sağlığı ve benzeri) ve diğer birinci basamak sağlık hizmetleri verilmektedir.

Editör: TE Bilisim