Erken emeklilik imkanı sağlanan alanlar arasına son olarak sağlık eklendi. Sağlık çalışanları, çalıştıkları her yıl için 60 gün daha fazla çalışmış sayılıyor. Sosyal güvenlik mevzuatımızda bazı meslekler için erken emeklilik imkanları bulunuyor. Mesleğin türüne göre her yıl için 60 ya da 90 günlük çalışma süreleri primlere ekleniyor.


Başka bir ifadeyle bu çalışanların işe başlangıç tarihleri bu süreler kadar geri çekiliyor. Dolayısıyla da erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Maden işlerinde çalışanlar, tehlikeli işlerde çalışanlar, gazeteciler gibi meslekler bunlardan bazıları. Son yıllarda öğretmenler ve sağlık çalışanlarının da bu yıpranma hakkından yararlanması tartışılıyordu.


Geçtiğimiz yıl yapılan yasal düzenleme ile sağlık çalışanlarına da yıpranma hakkı verildi. Böylece sağlık çalışanları da erken emeklilik hakkına kavuştu. İşte sağlık çalışanlarının erken emeklilik imkanıyla ilgili bilinmesi gerekenler:


KİMLER YARARLANIYOR?
Yasaya göre, 1219 sayılı Kanun'a tabi doktorlar, 6283 sayılı Kanun'a tabi hemşireler, 6179 sayılı Kanun'a tabi eczacılar ve sağlık meslek mensubu sayılan ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışanlar yıpranma hakkından yararlanıyor.


NASIL UYGULANIYOR?
Söz konusu sağlık çalışanları için 1 yıllık çalışmaları karşılığında 60 gün yıpranma hakkı tanınıyor. Böylece 360 günlük çalışmaları 420'ye çıkacak. 12 ay çalışan bir sağlıkçı 14 ay çalışmış kabul edilecek ve primi erken dolacak. 360 günden eksik sürelere ait fiili hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiili hizmet süresiyle orantılı belirlenecek.


NE ZAMAN BAŞLADI?
3 Ağustos 2018 tarihinden itibaren sağlık çalışanlarının yıpranmaları işlemeye başladı. Sağlık çalışanlarının bu tarih öncesindeki çalışmaları yıpranma kapsamının dışında tutuluyor.

Sağlık çalışanına erken emeklilik müjdesi! | Erken emeklilikten kimler faydalanabilir?

NASIL HESAPLANIYOR?
10 yıl görev yapan bir sağlık çalışanı 600 gün yıpranma kazanacak. 3600 günlük çalışma emeklilik hesabında 4200 gün sayılacak. Yıpranmadan yararlanmak için 10 yıllık çalışma gerekecek. Emeklilik hesabında kullanılacak yıpranma 5 yıl ile sınırlı. Sağlık çalışanının primine eklenen sürenin yarısı emeklilik yaş haddinden düşürülecek. En fazla 5 yıl yıpranma kazanabilen bir sağlık çalışanı 2.5 yıl daha erken emekli olacak. 4 yıl yıpranma kazanmış bir sağlık çalışanı için yaştan indirilecek süre 2 yıl olacak.


EMEKLİ MAAŞINA YANSIYACAK MI?
Fiili hizmet zammı yani yıpranma süresi çalışılan yıla eklenecek. Böylece 30 yıl çalışan birisi 60 ay yani 5 yıl fazla çalışmış görünecek. Emekli maaşı hesaplanırken 30 yıl değil 35 yıl dikkate alınacak ve ücreti daha fazla olacak. Çalışılan ayın bazı günlerinde kapsam dışı işlerde geçen süreleri ile kapsamda olan işlerde fiilen çalışmayarak risklerine maruz kalmadıkları resmi tatil günleri ile yıllık izin, ücretsiz izin, ücretli izin, sıhhi izin ve eğitim kurs süreleri yıpranma dışında tutuluyor.


15 İŞ DALINDA UYGULANIYOR
Erken emeklilik imkanı sağlanan mesleklerin listesi 5510 sayılı Yasa'nın 40. Maddesi'nde bulunuyor. 15 iş dalında belirlenen mesleklerin bir kısmı özel sektör kolları iken, kamu kurumları da bulunuyor. Yıpranma hesabında her meslek için belirlenen süre sınırları da bulunuyor. Bu süre 5 yılı geçemiyor. Yani ne kadar çalışırsanız çalışın, alabileceğiniz ek süre 5 yıldan fazla olamıyor. Bir istisna bulunuyor. O da Türk Silahlı Kuvvetleri, MİT ve Emniyet mensupları için bu süre 8 yıla kadar çıkıyor. Yaş indiriminden yararlanmak için yeraltındaki işlerde çalışanlar için 1800 gün, diğer sigortalıların ise 3600 gün Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) kapsa-mında çalışmış olmaları gerekiyor.

Editör: TE Bilisim