Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, formaldehit adlı kimyasal maddenin değişimi sırasında düşmesi nedeni ile kırıldı ve yayıldı.Bu olayın sonucunda  21 sağlık çalışanı zehirlenme riski ile karşı karşıya kaldı. 21 sağlık çalışanı çeşitli hastanelere sevk edilirken hastanenin acil bölümü de kapatıldı. Personelin hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklandı.Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin soruşturma başlattı.

Sağlık Bakanlığının güzel bir uygulama olarak başlatmış olduğu Sağlıkta Kalite Standartları ve Verimlilik Kriterleri doğrultusunda Hastane temizliği konusunda rehberler, prosedürler,talimatlar hazırlanmakta ve eğitimler verilmektedir. Bu bağlamda da kalite birimlerinde, eğitim birimlerinde ve enfeksiyon kontrol komiterlerinde görevli personel bulunmaktadır.Hastanelerin Klinik Destek Hizmetleri Müdürlükleri, yardımcıları ve bölüm sorumları yer almaktadır.

Betgram style="font-family:Times New Roman,Times,serif;">İleri haber (https://ilerihaber.org/icerik/ihmaller-sonucu-21-saglik-emekcisi-kimyasaldan-zehirlendi-100420.html) sitesinde yer alan bilgiye göre " Talaş ile temizlenmesi gereken maddeyi gören temizlik görevlileri ise kimyasal maddeyi su ile temizlemeye çalıştı."iddası mevcuttur. Bu durumda aklımıza şu sorular geliyor;

Bu olay esnasında rehber, prosedür ve talimatta yer alan usul ve esaslara göre hareket edilmiş midir?

Hastane yönetimi rehber, prosedür ve talimatta yer alan usul ve esaslara göre hareket edilmesini kontrol etmiş ve sağlamış mıdır? 

Hastanede çalışan personelin rehber, prosedür ve talimatta yer alan usul ve esaslar ile ilgili farkındalık sağlaycak eğitim almaları sağlanmış mıdır?

Görevlendirilen personelin uyum eğitimi var mıdır?

Sağlıkta Kalite Standartları ve Verimlilik Denetimlerinde ilgili bölümlerde hastanenin puanı kaçtır?

Editör: TE Bilisim