Kilis Devlet Hastanesinde bir çocuğun sedye arasına sıkışan parmağı koptu. Talihsiz olayı anlatan baba M.A., “6 yaşında olan kızımın gece ateşi çıkınca hastaneye acile getirdim. Acilde yapılan muayene sonrası ne yaptılarsa ateşini düşüremediler, ‘Evinize götürün ve soğuk su uygulayarak ateşini siz düşürebilirsiniz’ dediler. Çocuğumun ateşini düşüremeyince tekrar ertesi gün Kilis Devlet Hastanesine Acil Servise 12:30 sıralarında götürdüm. Çocuğumu servise alarak ateşini düşürmeye çalıştılar. Çocuğumun ateşini düşürmeye çalışırken yanında bulunan 3 yaşındaki oğlum bağırmaya başlayınca şok olduk. 3 yaşındaki çocuğumun sağ elinin orta parmağının koptuğunu gördük. Hemen tedavi altına alınan oğlumun kanaması durduruldu ve kopan parmak bir bardağa koyup, ‘bu parmak sizin yanınızda dursun’ diye elimize verdiler. ‘Neden dikmiyorsunuz?’ dediğimizde doktor beklediklerini söylediler” dedi.

Konuyla ilgili Kilis İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada,“13.12.2019 günü itibarıyla bazı basın organlarında yayımlanan 3 yaşındaki bir hasta ile ilgili anlatılanlara ilişkin hazırlanmıştır.

Olay 13.12.2019 tarihinde saat 17:30-18:00 civarında Kilis Devlet Hastanesi acilinde olmuştur. İlgili ailenin 6 yaşındaki kız çocukları R.N.A. yüksek ateş nedeniyle acile başvurmuş olup muayene ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastane gözlem odasına alınmıştır. Bu sırada aileden 3 kişi anne, baba ve 3 yaşındaki çocukları da hep birlikte kız çocuğuyla beraber hastaneye gelmişlerdir. Ailenin 3 yaşındaki M.E.A. isimli çocuğu acildeki hasta sedyesi ile oynarken elini sedyeye sıkıştırmış ve olay sonrası sağ el 3. parmak uç kısmından küçük bir parça tırnakla beraber kesilmiş olup, olaya anında acilde bulunan acil uzman hekimimiz tarafından müdahale edilmiştir. Yine o esnada hastanede nöbetçi olan Ortopedi Uzmanımız Dr. Mehmet Kabay bey çağrılarak hastaya müdahalesi sağlanmış, kopan parçanın steril ortamda canlı kalması için uygun şartları hazırlayarak temiz bir kaba koyarak geçici bir süreliğine çocuğun kanama ve kesi kontrolü yapılana kadar hasta yakınına teslim edilmiştir. Ortopedi uzmanımız plastik cerrahi ile istişare ederek hastanın operasyonuna karar vermiş, bu durum aileye anlatılmış aile acilde dikilmesini istemiş, ancak ilgili hekimimiz ameliyathane şartlarında dikilmesi gerekliliğine aileyi ikna etmiştir. Ancak çocuk 2 saat öncesinden yemek yediği için operasyon sırasında aç olması gerektiğinden başka bir komplikasyona sebep vermemek amacıyla bir müddet daha geçmesi için servise alınmış ve kopan parçada uygun ortamda saklanmak üzere ilgili ameliyathane görevlilerine teslim edilmiştir.

Saat 22:30’da ortopedi uzmanımız Dr. Mehmet Kabay tarafından ameliyata alınmış, parça yerine uygun şartlarda başarılı bir şekilde dikilmiş olup, takip ve tedavisi hastanemizde 14.12.2019 tarihi itibarı ile devam etmektedir.

İçeriği tam olarak bilinmeden yapılan bu tür haberlerin halkımızın sağlık çalışanlarına karşı önyargılı bir algı uyandırdığı ve sağlık çalışanlarımızın da çalışma azim ve motivasyonunu olumsuz yönde etkilediği düşünülmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim