Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye Saha Epidemiyolojisi Sertifikalı Eğitim Programı hakkımda bir açıklama yaptı.

TÜRKİYE SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMINA 2019 DÖNEMİ BAŞVURULARI BAŞLAMIŞTIR.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlık Tehditleri Erken Uyarı ve Cevap Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen TürkiyeSaha Epidemiyolojisi Sertifikalı Eğitim Programı’na Saha Epidemiyoloğu olarak eğitilmek üzere önümüzdeki dönem için yeni kursiyerler alınacaktır. Katılmak isteyenler için başvurular başlamıştır. Başvuru için son tarih 31 Ocak 2020dir.

1- TÜRKİYE SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? Türkiye Saha Epidemiyolojisi Sertifikalı Eğitim Programı; toplumun sağlık düzeyini korumak, geliştirmek ve ortaya çıkan tehditleri belirleyip ortadan kaldırmak için güvenilir bilimsel incelemeler yapmak ve bunları uygulamak, elde edilen sonuçlara göre düzenlemeler yapmak için oluşturulmuş saha uygulamaları ile birlikte verilen iki yıl süreli sertifikalı bir eğitim programıdır.

2- DÜNYADA SAHA EPİDEMİYOLOJİSİ EĞİTİM PROGRAMLARI HANGİ ÜLKELERDE VARDIR? Dünyada ilk kez ABD’de başlayan saha epidemiyolojisi eğitimi halen Avrupa Birliği ülkeleri de dâhil olmak üzere 60’dan fazla ülkede yapılmaktadır.

3- EĞİTİM PROGRAMI İLE NE AMAÇLANMAKTADIR? Saha epidemiyolojisi eğitim programı; merkez ve il düzeyindeki sağlık kuruluşlarında uygulamalı olarak saha epidemiyolojisi eğitimi almış nitelikli sağlık personeli ile halk sağlığı hizmetlerinin kalitesini artıracak, karşılaşılan sorunların nedenlerini saptayarak etkili çözüm yollarını üretecek insan gücünü oluşturmayı amaçlamaktadır.

4- EĞİTİM PROGRAMI NELERİ KAPSAMAKTADIR? Saha epidemiyolojisi; önemli sağlık sorunlarının sürveyansı ve araştırılması (örneğin salgın incelemesi), sağlık hizmetlerinin etkilerinin ölçülmesi ve sonuçlarının belirlenmesi, toplumsal müdahale programlarının değerlendirilmesi ve önceki yıllara ait veriler ve mevcut veriler kullanılarak ileriye yönelik halk sağlığı ihtiyaçlarının belirlenmesi gibi unsurları kapsamaktadır.

5- EĞİTİM PROGRAMININ İÇERİĞİNDE NELER VARDIR? Saha epidemiyolojisi eğitimi teorik olarak verilen giriş eğitimi, en az 4 modül eğitimi ile bu eğitimlerle ilgili pratiklerin yapılacağı saha uygulamalarından oluşmaktadır: Giriş eğitimi: Dört hafta sürer. Katılımcıların temel epidemiyoloji, biyoistatistik ve temel bilgisayar kullanımı derslerinin işlendiği sınıf eğitimidir. İleri Modül eğitimleri: Giriş eğitimini tamamlayan katılımcılar belirlenen konulardaki ileri modül eğitimine katılırlar. İleri modül eğitimleri teorik eğitimler olup her modül ortalama 1 hafta sürer. İleri modül eğitimleri en az 4 modül eğitiminden oluşur. Her modül eğitimi en az 3 hafta ara ile yapılır. Modül eğitimlerinde işlenecek ana konu başlıkları aşağıda belirtilmiştir:

• Saha Araştırması Planlaması ve Yönetimi

• Yazılı ve Sözlü İletişim

• İleri Veri Analizi ve Bilgisayar Kullanımı

• Acil Halk Sağlık Sorunlarına Hazırlıklı Olma, Cevap Oluşturma ve Sorun Yönetimi

• Sağlığı Koruma Programlarının Etkinliği ve Sağlıkta Ekonomik Analizler

• Bilimsel Literatür Değerlendirme

• Eğitim Becerileri Saha uygulamaları: Giriş Eğitimini tamamlayan katılımcılar sahada uygulamalı eğitim çalışmalarına başlarlar. Saha çalışmaları danışmanın denetimi ve rehberliği altında yapılır.

Program hakkında bilgi almak ve başvuru şartları için tıklayınız

Özgeçmiş Formu için tıklayınız


 

Editör: TE Bilisim