Son 15 günde 3 adet ambulans yangını ile karşılaştık ve maalesef bunlardan birinde küçük bir bebek hayatını kaybetti. Personel Sağlık Net editörü sizin için araştırdı. Geçtiğimiz birkaç  yılda da kalitesiz malzeme kullanılmasından dolayı 7-8 adet 112 ambulansı yanmıştı. 

personel sağlık net

Ambulans yangınlarını oluş şekillerine göre 2' ye ayırabiliriz. 1. ve en sık rastlananı kullanılan malzemenin kalitesiz olması. Son birkaç yıldır yeni üretilen ambulansların kalitesi düşmüş, Çin malı ucuz malzeme kullanılmıştır. 

Piyasada 3-4 ambulans firması  mevcuttur.  Bu sektörde aşırı kar payı olduğunu fark eden girişimciler sektöre jet hızıyla girdiler.  Tekel olan meşhur ambulans firması bile piyasada tutunmak için kalitesiz malzeme kullanmaya başladı.

2015 yılında üretilen ambulansların oksijen tüpünden dağıtıcı sisteme giden bağlantı hortumları patladı. Dağıtıldıktan birkaç gün sonra ilk yangın Malatya'da oldu. Sonra aynı model ambulans Konya'da ve Batman'da yandı.  Bunlar sadece basına yansıyan haberler. Birçok ilde bir kısmı büyük bir kısmı küçük değişik ambulans yangınları meydana geldi

Ambulanslardaki sorunlu oksijen hortumları Türkiye genelinde değişip yenilendi.

Yangınların bir kısmıda oksijenin yağlı maddelere verdiği tepkilerden meydana geliyor. Burada personelin dikkat etmesi gereken önemli hususlar şunlardır ; 

Oksijen tüplerinde saf oksijenin yani oksijen konsantrasyonunun %100’e yakın olduğu durumlarda artık ısıya gereksinim kalmaz ve kendiliğinden yanma meydana gelir.
Yağ saf oksijen ile buluştuğunda ani parmalar meydana gelir ve yanma olur. Bu nedenle yağlı el ile oksijen tüpüne temas edilmemelidir.
Yağ ve Oksijen ekzotermik (ısı veren) bir reaksiyona girerek aniden tüpün kaçak olan yerinin kızmasına yanmasına hatta patlamaya yol açabilir.

Tüp patlarsa,  gövdesi bir yana, valfi bir yana   tıpkı  füze gibi içindeki Oksijen boşalana dek, uçarak gider ve  önüne geleni tahrip eder.

Bu gerçek gres yağı için de geçerlidir ve Oksijen tüpleri asla gresle  temas etmemelidir.

Yağlı bir eldiven de bunun için yeterlidir. O gün  öğle yemeğinde çok yağlı bir yemeği elinizle yedikten sonra, bir de  elinizi yıkamamış sanız , sakın tüpün vanasını açmaya kalkmayın

OKSİJEN TÜP REGÜLATÖRLERİNİ YAĞLI ELLERLE TUTMAYINIZ.YAĞ SAF OKSİJEN LE BULUŞTUĞUNDA ANİ PARLAMALAR OLACAKTIR

Editör: TE Bilisim