Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip TAŞKIN, sağlık teşkilatlarında makamların yetkili sendika üyelerinin çiftliği haline geldiğini belirterek, liyakat istediklerini söyledi.

Sağlık teşkilatlarında sözleşmeli atamalarının liyakata göre değil yetkili sendikanın referanslarına göre yapıldığına dikkat çeken TAŞKIN, “Gerek Sağlık Müdürlüklerinde gerekse hastanelerde makamlara sendika yönetim kurulu üyelerinin atanmasının yanlış olduğunu, bu tür atamaların çalışma barışını bozduğunu belirterek; devlet, atamalarda kişilerin sosyal durumlarına, siyasi görüşlerine göre atama yapamaz. Bu atamalar Anayasa’nın tarafsızlık ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmıyor. Çalışanlar arasında ayrımcılık yapılamaz,” dedi.

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip TAŞKIN, iktidara yakın kişilerin ya da iktidara mensup siyasilerin ve iktidara yakın sendikanın üyelerinin ve yönetim kurulu üyelerinin sağlık teşkilatlarında makamlara oturmasının hizmette aksamaya, çalışanlar arasında ayrımcılığa, idari baskılara vs. gibi hem 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun sadakat, tarafsızlık ve devlete bağlılık, davranış ve işbirliği, amir durumunda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları ilkelerinin göz ardı edilmesine neden olduğunu, hem de çalışanları isnat ve iftiralara karış korunmasız hale getirdiğine vurgu yaparak, yetkili sendikaya üye olmayanların isnat ve iftiralar karşısında idareleri yanlarında göremediklerini, aksine yetkili sendika üyesi olmayanların bu tür haksızlıklara karşı korunmasız olduğunu söyledi. Bütün bu olumsuzlukların liyakatsiz atamalar nedeniyle meydana geldiğine vurgu yapan TAŞKIN, sağlık teşkilatlarının bu tür atamalarla doldurulduğunu söyledi. “Tüm sendikalarla ortak görüşümüz; siyasi ve sendika referanslarıyla makam koltuğuna oturanlar, eğer bir sınav yapılmış olsa kazanamayacakları yönündedir,” diyen TAŞKIN, makamların hiç kimsenin babasının malı olmadığını, bu tür atamaların devletin ve kurumların hiyerarşik yapısına zarar verdiğini söyledi.

Necip TAŞKIN, “Israrla liyakat konusuna vurgu yapmamıza ve uygunsuz atamaları gündeme getirmemize rağmen ilgililer açıklama yapmıyor. Temizlik işçisi iken koordinatör ve mutemet olarak görevlendirilenlerin, şoförden müdür yapılanların olduğu iddialarına sessiz kalmanın ağır bedelleri olacaktır. Bu yanlışların üzerine gitmemek sadece kuruma zarar vermiyor, aynı zamanda çalışanların moral ve motivasyonunun bozulmasına ve sağlık hizmeti alan vatandaşların da hizmet noktasında olumsuz etkilenmesine neden oluyor,” dedi.

Sağlık teşkilatlarındaki makamların fırsat değil, hizmet makamları olduğuna vurgu yapan TAŞKIN, sözleşmeli idareci olarak atanacaklarda liyakate önem verilmesini istediklerini, tecrübe, bilgi birikimi ve tarafsız görev yapabilecek, ilkeli, çalışkan, dürüst ve liyakat sahibi kişilerin atanmasını istediklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim