2020 yılı itibariyle, tüm dünyada olduğu gibi, Mart ayından bu yana Türkiye`yi de etkisi altına alan ve yaklaşık 10 bin insanın yaşamını yitirmesine neden olan korona virüsü ile mücadele de gösterdi ki, sağlık çalışanlarının yeri doldurulamaz öneme sahip... Kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını riske atarak yoğun bakım üniteleri ve aciller başta olmak üzere, hastalığın teşhis ve tedavisinde büyük fedakarlıklarla görev yapan sağlık çalışanları döner sermayeden doğan haklarını istiyor. Günlerce tüm yurtta alkışlanarak desteklenen, ülke genelinde çok sayıda sağlık çalışanının hayatını kaybettiği korona virüsü ile mücadele sürerken, Çanakkale Devlet Hastanesi emekçilerinin, döner sermayeden doğan haklarını alamamaları tepki ile karşılanmaya devam ediyor.

"Ölüyoruz..."
Çanakkale Tabip Odası, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının kovid-19 sürecinde maruz kaldığı tehlikeye değinmiş ve korona virüsünün bir meslek hastalığı olarak da tanımlanmasını istemişti. Bugüne kadar korona virüsüne yakalanan sağlık çalışanı sayısının 40 bini geçtiğini ifade etmişti. "Bildiğimiz bir şey var: hala enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz... Kovid-19 pandemisi bizi öldürdüğünde, yaşamımıza mal olduğunda geride bıraktıklarımızın, meslektaşlarımızın, sosyal sürdürülebilirliklerinin devam edebilmesini istiyoruz, dünyanın her tarafında verilen bu özlük hakkının ülkemizde de yasalaşmasının güvencesini istiyoruz..." demişti.
Yönetim duyarsız...
Sağlık çalışanları, tüm ilçelerde olduğu gibi Çanakkale Devlet Hastanesi`nde de döner sermayeden doğan haklarının verilmesini isterken, tüm taleplere rağmen bu paylardan haklarını alamadıklarını dile getiriyor. İl Sağlık Müdürlüğü`nün, Çanakkale Devlet Hastanesi emekçilerine yönelik `duyarsız` kaldığını ifade eden sağlık çalışanları, "Her gün tehlike ile yüzyüzeyiz. Hakkımız olanı istiyoruz" diyorlar...
İddialar vahim!
Döner sermaye konusunda akıllara gelen en önemli soru ise; Tüm ilçelerde ödenen döner sermaye hakları neden Çanakkale Devlet Hastanesi`nde ödenmiyor? Çanakkale Devlet Hastanesi içinde iddiaların birleştiği nokta ise İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı ile Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Ufuk Tali arasında husumet olduğu yönünde... Ancak sağlık çalışanları, "Böyle ise bile, bu bizim problemimiz değil. Yöneticiler arasındaki gerilimin faturasını sağlık çalışanları ödememelidir" diyerek tepki gösteriyor.
 
Türk Sağlık Sen tepkili...
Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar ise açıklamasında; "İlimizin sağlıktaki amiral gemisi konumundaki Çanakkale Devlet Hastanesinin değerli sağlık personelinin; ilçe devlet hastanelerinde yapılan bu uygulama göz önüne alındığında uğradığı bu haksızlık ve hak kaybı kabul edilemez. Devletin kurumları ile uygulamalarında bir bütünlük içerinde olması, çalışanlarına adaletli, eşit bir hak tanıması devletin nizamı için gereklidir. Lakin; İlimiz sağlık yöneticileri arasında, özellikle İl Sağlık Müdürlüğü ve Merkez Çanakkale Devlet Hastanesi Baştabipliği arasında ayyuka çıkan anlaşmazlıklar, uyumsuzluk, birbirine muhalif yönetim anlayışı ve kararlar sağlık hizmetinin sağlanmasında aksamalara, çalışma barışının bozulmasına, sağlık personelinin moral ve motivasyonunun zarar görmesine sebep olmaktadır. İlçe devlet hastanelerinde farklı, merkez devlet hastanesinde farklı bu idari takdir yetki kararlarının nedeni ve gerekçesi nedir? Sayın Yöneticilerimizden bu farklı uygulamanın düzeltilmesini, uygulama birliğinin sağlanmasını merkez Çanakkale Devlet Hastanesinin ilgili birimlerinde görev yapan sağlık personeline de , ilçe devlet hastanelerinde olduğu üzere %100 tavandan döner sermaye ek ödemesi gerçekleştirilmesi hususunu arz ediyoruz. Bilinmesini isteriz ki pandemi ile mücadelede, kurumların ahenk içerisinde bir bütün olarak çalışması, kararların farklılık göstermemesi, uygulama birliğinin sağlanması, cephenin en önünde görev yapan sağlık personelinin moral ve motivasyonunun artıran uygulamaların hayata geçirilmesi ile başarı kazanılacaktır" dedi.
(Seçkin Sağlam-çanakkaleolay)
Editör: TE Bilisim